Show Email
Mattoni kyselka a Magnezia v podstatě neexistují. Když se vlastníky stali Italové, tak nahradili přírodní CO2 technickým, a tím se změnila chuť (štípe na jazyku). Ale
protože i tento je za peníze, tak se začala vyrábět i neperlivá Magnezia. Bohužel to už není Magnezia, ale zase jen voda s vyšším (?) obsahem hořčíku a vápníku.
Mattoni kyselka a Magnezia v podstatě neexistují.
Za socialismu byly v závodě Kyselka 4 vrty Mattoni kyselky. Byla kvalitní
a podle normy. Díky privatizaci se stala majetkem Italské malé stáčecí
firmy. Taťka Klaus novou stáčírnu prodal v devadesátkách, ve spolupráci s
kolaboranty. Dnes se čerpá voda ze 14 vrtů, a tak nějak se kvalita
vytratila, a je to obyčejná voda. Tato voda se ze všech vrtů jímá do šesti
nádrží, každá o objemu 100 m3. Nádrže jsou vzájemně propojené. Na výstupu
jsou vývody na linky Aquila a Mattoni. Složení zůstalo jen na etiketě. Takže
stejná voda, stejné potrubí a stejný výsledek. Hlavně, že je vysoký výstav.
Zákazníci se domnívají, že pijí minerálku. Z přemíry minerálií nemusí mít
obavu, je to prostá voda jako z vodovodu. Neobsahuje však chlor, ale
kysličník uhličitý. 1,5 litru Mattoni stojí cca 14 Kč. Takže když si vezmete
vodu z vodovodu a upravíte ji, aby neměla chlor (odstátím, dechlorací nebo
ozonem, náklady cca 10 hal na 1 litr vody), tak dostanete prakticky totéž.
Voda z vodovodu (stočné) stojí 46 Kč/1m3 t.j. 1,5 litru je za 0,069 Kč t.j
asi 7 haléřů. Technická úprava (pro ty co chtějí být přemrštěně zdraví) +
ještě 10 haléřů, takže suma sumárum 1,5 litru za cca 20 haléřů. Takže kdo je
tady trouba a neumí počítat a nebo je líný? Posuďte sami. Magnezia se
čerpala z jiných vrtů. Původně se čerpala do zásobníků, přírodní kysličník
uhličitý se jímal a zkapalňoval a posléze se dávkoval při stáčení do lahví.
Tak se dělalo za socialismu. Když se vlastníky stali Italové, tak
nahradili přírodní CO2 technickým, a tím se změnila chuť (štípe na jazyku).
Ale protože i tento je za peníze, tak se začala vyrábět neperlivá Magnezia.
Bohužel to už není Magnezia, ale zase jen voda s vyšším (?) obsahem hořčíku
a vápníku. Otázkou je, kdo ví jestli?
Takže opět, stejná voda jako z vodovodu, bez chloru. Stejná cenová
kategorie, 70 x dražší za značku. To je ta doba, je to značkové, i když je
to nekvalitní nebo přímo šmejd. To píši na základě svého omylu při nákupu
Magnezie. Když jsem ji ochutnal, zjistil jsem, že je označená jako
neperlivá. Vůbec mě nenapadlo, že něco takového je možné! To je informace
pro přátele a známé, aby věděli o co tu běží. Nechci nikomu brát iluze, ale
dá se tak ušetřit na šampaňské a mnohokrát.
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
Zdravím
Jaroslav Urbášek.