Show Email
Několik zaručených rad seniorům na "zdravý život", aneb dietologa by kleplo. Staženo z internetových stránek, publikováno 2015 až 2018.
-------- přepis textu z příloh --------
1. káva
Jak působí káva na naše játra? Budete překvapeni Neodpírejte si kávu. Odborníci tvrdí, že obsahuje téměř 200 látek, které mají na zdraví člověka pozitivní účinky Patříte k milovníkům kávy? Máme pro vás dobrou zprávu. Podle posledních studií dva šálky denně snižují pravděpodobnost výskytu rakoviny jater. Vědci z univerzit v Southamptonu a Edinburgu sestavili analýzu, které se zúčastnilo na dva miliony respondentů, a která se věnovala nejběžnější formě rakoviny jater, zvané hepatocelulární karcinom. Potvrdili tak loňský výzkum Světové zdravotnické organizace, který shrnul více než tisíc studií a došel k závěru, že spojitost mezi konzumací kávy a omezeným výskytem rakoviny jater skutečně existuje. Hepaocelulární karcinome je v současné době šestým nejčastěji diagnostikovaným druhem rakoviny na celém světě a zároveň druhým nejsmrtelnějším typem zhoubného nádoru. Léčba probíhá úspěšně u pouhých 20-40 % pacientů. Při konzumaci jednoho šálku kávy denně přitom riziko onemocnět tímto typem rakoviny jater klesá o 20 procent. Pokud si dáte kávy dvě, omezíte riziko vzniku rakoviny o 35 procent. Další pozitivní vliv kávy na náš organismus Podle mnoha studií lidé, kteří kávu pijí denně, žijí déle než ti, kteří kávu nemají rádi. Kofein údajně blokuje určité chemické látky v krvi, díky čemuž se zmenšuje riziko nádorového bujení, demence či vzniku depresí. Káva vás chrání před: Vznikem diabetu typu 2 Parkinsonovou chorobou Onemocněním srdce a cév Eliminuje stres Zrychluje metabolismus Nejnovější výzkumy hrají do karet všem milovníkům černého moku. Káva, zejména ta ranní, podle nich výrazně prospívá našemu zdraví.
2. škvarky
ŠKVARKY S VEPŘ. SÁDLEM Naučte se škvařit škvarky, základ poctivé kuchyně z vepřového sádla 8. února 2016 Během chvilky připravíte skvělou škvarkovou pomazánku, za půl hodiny bramborové placky. Kde vzít domácí sádlo a škvarky, když nemáte tu správnou babičku? No přece doma. Syrové sádlo nakupte u řezníka, aspoň 3 kilogramy. Poctivě jej nakrájejte na kostičky, podlijte vodou a ve středně vyhřáté troubě čas od času promíchejte, aby rovnoměrně pouštěly tuk. | foto: Robert Tichý pro Krásný venkov Když hledáš pomocnou ruku, najdeš ji na konci svého ramene, řekla jsem si a pustila se do díla. Symbolicky jsem škvařila v kachlových kamnech na chalupě šéfredaktorky, ve vsi, která kdysi právě kvůli škvařícímu se sádlu vyhořela. Sádlo doporučuji koupit u řezníka, ideálně aspoň 3 kg, když už, tak už. A spolu s ostrým nožem se můžete pustit do práce. Sádlo je totiž potřeba nakrájet ostrým nožem na kostičky velké zhruba 1x1 cm, nasypat je do pekáče a podlít zhruba 100 ml vody, aby se nepřipalovaly. Škvařte škvarky jako Denisa Pekáč vložte do středně vyhřáté trouby a čas od času kostky promíchejte, aby se nechytaly dna a rovnoměrně pouštěly tuk. Sádlo, které chcete používat i na sladké pečení, nesolte. Jinak už poté můžete přidat sůl a kmín podle chuti. Škvarky jsou hotové, když dozlatova opečené plavou v rozpuštěném sádle, které slijte přes cedník do hrnce. Ještě teplé škvarky si už můžete dát pěkně s chlebem, část vložte do čajových hrnků, zalijte sádlem a nechte ztuhnout. Až půjdete třeba na návštěvu k přátelům, můžete je vzít s sebou jako jedlé dárky. A samozřejmě sádlo i škvarky skladujte v lednici nebo v mrazáku. Škvarková pomazánka, skvělá na chleba i topinky Pochoutku zvanou škvarky nenechte zmizet ze světa už jen proto, že ze semletých vyrobíte skvělou pomazánku. Pro děti ve vývinu, sportovce a aktivně se pohybující lidi jsou skvělou možností, jak si pochutnat, vydatně se zasytit a doplnit energii. A co teprve škvarková pomazánka na topince bohatě potřené česnekem. V případě škvarkové pomazánky si raději rovnou do lednice připravte větší zásobu, protože druhý a třetí den je pomazánka pěkně uleželá a ještě lepší. její příprava vám přitom zabere pouhých 10 minut. Potřebné ingredience: 250 g škvarků, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 jarní cibulka, 1 lžíce hořčice, sůl a kmín, 8 krajíců chleba, 4 nakládané okurky. Na masovém strojku škvarky umelte, vejce oloupejte a spolu s cibulkou nasekejte nadrobno a přidejte ke škvarkům. Vmíchejte hořčici, kmín a soli podle chuti. Zlehka promíchejte a podávejte s čerstvým chlebem a plátky nakládané okurky. Bramborové placičky se škvarky Na přípravu budete potřebovat 10 minut, za další čtvrthodinku až 20 minut máte i upečeno. Kolečka z vykynutého těsta vykrajujte na válu po vzoru našich babiček, tedy hrnkem nebo skleničkou. Potřebné ingredience: 100 ml vlažného mléka, 1 kostka cukru, 30 g droždí, 250 g strouhaných vařených brambor, sůl, 300 g polohrubé mouky, 250 g nadrobno pokrájených škvarků, 1 vejce, rozpuštěné sádlo na potření a vymazání. Do mléka s cukrem rozdrobte droždí a nechte vykynout kvásek. Nastrouhané vařené brambory osolte, posypte moukou, přidejte škvarky, vejce a kvásek a vypracujte těsto. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 1 cm, nechte 20 minut kynout a vykrájejte z něj kolečka. Ta rozložte na vymazaný plech, potřete sádlem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Tento návod a další tipy pro spokojený život na venkově najdete v únorovém čísle časopisu Krásný venkov. Autoři: Hobby.cz , Denisa Bartošová pro Krásný venkov https://tojenapad.dobrenoviny.sk/vyhody-slaniny-pre-zdravie/ 23. 11. 2017 Pro všechny, kteří si odpírají křupavé škvarky kvůli zdraví: Takto připravíte ty nejlepší pod sluncem a budete se pořádně divit, co to udělá s vaším tělem! Naši prarodiče konzumovali mnohem více vepřové slaniny jako my a přitom jejich netrápilo množství z nemocí a zdravotních problémů, které trápí dnešních lidí. Tento vepřový tuk totiž sám o sobě není vůbec zdraví škodlivý, právě naopak. Samozřejmě, je třeba konzumovat ho ve zdravé míře, ale možná budete sami překvapeni, jaké výhody pro vás bude tato mastná pochoutka mít. Jaké jsou výhody slaniny pro vaše zdraví (toto klidně ukažte ma