bg-3-1
Eldariel je veřejnou verzí databáze dezinformačních řetězových e-mailů, které kolují českým kyberprostorem. Umožňuje anonymní přístup široké veřejnosti. Z důvodu informační toxicity je obsah e-mailů strojově zkrácen, aby tato databáze nemohla sloužit k jejich dalšímu šíření. Pro novináře, výzkumníky z akademické sféry apod. je určena plná verze databáze obsahující plnou, nekrácenou verzi obsahu. O přístup lze požádat na adrese cesti.elfove(at)gmail.com, součástí žádosti musí být její zdůvodnění. Čeští elfové si vyhrazují právo před schválením přístupu ověřit identitu žadatele. Případné zájemce upozorňujeme, že databázi na základě požadavků bezpečnostních složek státu neposkytujeme třetím stranám formou kopií, neumožňujeme její automatizované dálkové zpracování a netolerujeme pokusy o její automatické stahování a kopírování.

Ukázat Factcheck

KK-Vrbětice

Aktualizováno: 2021-06-08 10:05
Publikováno: 2021-06-08 10:05

Video: Kateřina Konečná -- “Jsem už v politice dost dlouho na to, abych věřila v tolik náhod zároveň...

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=p6hjJQBXU_w

Poslankyně Evropského parlamentu a bývalá místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná ve videu (video zveřejněno na serveru Youtube 20.4.2021 a k 30.5. má přes 11 tisíc shlédnutí, přepis na konci dokumentu) nabízí následující interpretaci výbuchu muničního skladu ve Vrběticích:

  1. Babiš a Hamáček svedli výbuch na Rusko aby mohli vést ofenzivnější politiku vůči Rusku a odmítnout jinak výhodné ruské nabídky a technologie.
    1. Ze sedmiletého zpoždění vypadá, jako že si to vymysleli.
    2. Zrovna podle přicházíme o "světově bodující" Sputnik, takže teď by se jim hodilo poskvrnit Rusko, aby byl důvod proč vakcínu nekoupit.
    3. Rosatom má údajně nejvýhodnější nabídku. Někomu se to nelíbí, tudíž zveřejnili Vrbětice aby je vyřadili ze hry.
    4. Konečná čeká, až Hamáček a Babiš svedou i další kauzy na Rusko, aby měli ještě větší důvod Rusko vyloučit z tendrů. "Čekám jen, Kdy budou obvinění z znečištění Bečvy a dalších kauz, které tady je roky čekají na vyšetření, včetně těch privatizačních"
  2. Vrbětice mohly zinscenovat české tajné služby, aby ČR mohla odůvodnit "ofenzivu" vůči Rusku.
    1. Skladníci si žádných Rusů nevšimli a tudíž do skladu museli vniknout Češi.
    2. Stalo se tak už v minulosti:
      1. Americké tajné služby si vymysleli že v Iráku jsou jaderné zbraně aby tam mohli zaútočit.
      2. Němci zinscenovali napadení svého vysílače v Gliwicích aby měli důvod proč napadnout Poláky v II. s.v.

 

Ačkoliv autorčina teorie je jedno možné vysvětlení pro načasování zmíněných událostí, neuvádí žádný hmatatelný důkaz pro jejich souvislost (pouze říká, že je “už v politice dost dlouho na to, [aby] věřila v tolik náhod zároveň.”) Jelikož nemáme konkrétní důvod, proč věřit právě tomuto vysvětlení a ne nějakému jinému, a jelikož načasování oznámení (resp. časová prodleva) nebylo zatím veřejně odůvodněno, nelze v tuto chvíli autorčino vysvětlení potvrdit ani vyvrátit.

Každé z tvrzení je níže ověřeno.

 

 

Tvrzení 1.a:

Tvrzení 1.b:

Zrovna přicházíme o "světově bodující" Sputnik, a teď by se jim hodilo poskvrnit Rusko, aby byl důvod proč vakcínu nekoupit.

 

"Ve chvíli kdy vakcína Sputnik V boduje po celém světě"

Fakta:

Ve srovnání s ostatními vakcínami proti Covid-19 je o Sputniku V dostupné jen omezené množství informací.

Neochota ruské strany sdílet informace, a zároveň její urputná propagace této očkovací látky, vyvolávají řadu pochybností. Vakcína Sputnik V funguje na stejném principu jako očkovací látky od společností AstraZeneca nebo Janssen (obě již získaly v EU registraci). Jedná se o vektorové vakcíny, které využívají jiné neškodné viry jako nosiče genetické informace viru SARS-CoV-2. Takto vytvořený „virový kříženec“ je neškodný a dokáže vyvolat potřebnou imunitní odpověď u člověka. Na rozdíl od vakcín AstraZeneca a Janssen jsou ale ke Sputniku V známa jen omezená data, což se úzce dotýká její bezpečnosti.

Brazilský lékový regulátor ANVISA proto odmítl dovoz a použití této vakcíny, byť země o Sputnik V původně velmi stála. Mimo jiné bylo zjištěno, že částice adenovirového nosiče se nekontrolovaně množí, což znamená závažný bezpečnostní nedostatek a možné ohrožení zdraví příjemců vakcíny. Slovenský Štátny ústav pro kontrolu liečiv pak na základě zveřejněné smlouvy mezi Slovenskem a Ruskem konstatuje, že Sputnik V je pouze obchodní značkou, pod kterou se mohou skrývat různé vakcíny různého složení.

https://www.zdravotnickydenik.cz/2021/05/sputnik-je-nejlepsi-vakcina-sveta-tvrdi-rusko-vazne-pochybnosti-vsak-pribyvaji/

Tvrzení 1.b.:

podle různých průzkumu jí [vakcínu Sputnik V] požaduje až čtvrtina obyvatel, kteří se chtějí nechat očkovat”.

 

Fakta:

Podle průzkumu National Pandemic Alarm, na který se Konečná zřejmě odkazuje, by se čtvrtina (26%) respondentů nechala naočkovat vakcíny, které nebyly schváleny Evropskou Lékovou Agenturou (EMA). Tímto však není myšlen výhradně Sputnik V, ale jakákoliv vakcína neschválena EMA.

 

“Z respondentů Českého národního panelu tuto možnost více než polovina odmítla (56 %); nechtěli by tedy přistoupit k očkování jinými vakcínami než těmi schválenými EMA. [...] Zhruba čtvrtina dotazovaných by naopak používání takových vakcín schvalovala (26 %) [...]. Stranou pak stojí 18 % nerozhodných, kteří na tuto situaci nemají názor nebo ji neumí posoudit.”

 

Tvrzení 1.c:

Ruská nabídka na dostavbu Dukovan by měla nejvýhodnější cenu.

rosatom bude z tendru [...] vyřazen. [...] To, že český daňový poplatník tím může přijít o desítky miliard

 

Fakta:

Ministerstvo Průmyslu a Obchodu ani ČEZ na svých webových stránkách neposkytují žádné oficiální informace ohledně tendru na dostavbu Dukovan.

Plánovaná cena za dostavbu zřejmě není zatím známa, jelikož se o ní v tisku pořád spekuluje. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš cenu odhaduje na cca 162 miliard korun, ale připouští, že “by v době dokončení stavby mohla dosáhnout zhruba 7,7 miliardy eur, tedy 200 miliard korun”. Toto potvrzují i podobné zakázky v zahraničí (vizte tabulku 1), kde aktuální odhad nákladů, přepočtený na 1200 MW (tj. stejný výkon jako budoucí Dukovany), se pohybuje v rozmezí 195 - 240 miliard korun.

 

Co se týče Rosatomu konkrétně, je užitečné se podívat na jeho stávající zakázky v EU, a to v maďarském Paksi a finském Hanhikivi. V obou projektech nastalo zdržení kvůli problémům s ruskou dokumentací.

Z článku na aktuálně.cz:

Hlavní příčinou zpoždění je fakt, že Rosatom nesplňuje bezpečnostní kritéria stanovená evropskými a maďarskými pravidly pro jadernou energetiku. Maďaři si proto v Bruselu vyjednali jejich zmírnění, aby mohli začít aspoň s přípravnými stavebními pracemi. 

Z úplně stejného důvodu přitom nabírá zpoždění také druhý jaderný projekt, který Rusové v Evropě staví, finská elektrárna Hanhikivi. "Je to jeden z riskantních faktorů spolupráce s Ruskem. Ukazuje se, že mají problém budovat v souladu s evropskými standardy, a také to, že se nedokážou poučit z už existujících případů," upozorňuje Benedek Jávor.

Peníze na výstavbu si Maďarsko muselo půjčit od Ruska. Půjčka se prodraží nejen kvůli zpoždění ve stavbě ale také kvůli oslabení forintu vůči euru (půjčka od Ruska byla v eurech), za kterou Budapešť musí také zaplatit.

Mezivládní smlouva Orbána s Putinem určila, že ruský státní podnik Rosatom [...] dostaví za 12,5 miliardy eur [...] Z toho 80 procent (tedy deset miliard eur) si navíc Budapešť půjčuje v Moskvě, s ročním úrokem mezi 3,95 a 4,95 procenta.

Příčin prodražování projektu Paks II. je několik. Kromě zpoždění souvisí právě se způsobem jeho financování, tedy úvěrem od Ruska. "Projekt je financován v eurech, přičemž v ceně není zohledněna změna směnného kurzu. Od doby, kdy se smlouva uzavřela, maďarský forint proti euru výrazně oslabil. Rusům musíme splácet taky v eurech, takže maďarská vláda bude muset doplatit rozdíl. Náklady na financování projektu se jenom tímhle zvedly o 15 až 20 procent. A v Maďarsku se o tom vůbec nemluví," popisuje Jávor.

Maďarská vláda odsouhlasila výkupní cenu elektřiny vyšší než tržní cenu.

"Za prvé, vláda při vypracovávání vlastních analýz kalkulovala s cenami elektřiny, které neodpovídají reálné situaci na evropských trzích. Za druhé, nezávislé analýzy ukazují také to, že cena elektřiny z Pakse bude naopak skoro dvakrát vyšší, než tvrdí vláda," vysvětluje. Podle něj je tohle jeden z aspektů, ve kterém je potřeba dohlížet na transparentní přístup vlád, které nyní staví nové bloky atomových elektráren, včetně Dukovan.

Tyto problémy zmiňuje v rozhovoru i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Co mě – jako státnímu dozoru – dělá vrásky, je, že zpoždění vzniká hlavně ve fázi přípravy stavby, zejména v licenční dokumentaci a její akceptovatelnosti na evropské úrovni. To se týká projektů Rosatomu jak v maďarské Paksi, tak ve finském Hanhikivi. Finské noviny už informují o tom, že se finský investor chystá na arbitráž s Rosatomem. Ale opět zdůrazňuji, že mezi dodavateli není žádná superstar. Problémy mají všichni.

Tvrzení 1.c:

a subdodávkami pro české firmy

Fakta:

Maďarské firmy měli vykonat 40 procent prací na elektrárně stavěné Rosatomem v Paksi. EU ale přinutila Maďarsko soutěže vyhlásit na celoevropské úrovni, a tu maďarské firmy nestačily konkurenci z jiných zemí.

Z výše citovaného článku:

Původní pravidla pro výstavbu počítala s tím, že asi 40 procent všech prací na elektrárně by měly odvést maďarské firmy. To ale narušila Evropská komise svým požadavkem, kterým povolení svěření celé zakázky Rosatomu podmínila. Po Maďarsku chtěla příslib, že tito subdodavatelé budou vybíráni v evropských soutěžích.

V nich už uspěl například německý Siemens nebo francouzský Alstom, maďarské firmy, které často nemají s jadernou technologií vůbec žádné zkušenosti, jim nestačí.

Tvrzení 2.a.:

Skladníci si žádných Rusů nevšimli a tudíž do skladu museli vniknout Češi.

 

"Radek Ondruš [...] to dokonce označil za nepravděpodobné, neboť zaměstnanci by si dvou Rusů dle jeho slov museli všimnout."

 

Tvrzení 2.b.i:

Přítomnost zbraní hromadného ničení v Iráku vymyslely americké tajné služby, aby ospravedlnily vojenskou invazi.

 

"V Iráku, vzpomeňte, měly být tajné sklady plné zbraní hromadného ničení, a tak Spojené státy museli okamžitě začít vojenskou invazi. A výsledek? Nikdy se nikde nic nenašlo. A v Iráku zůstala spálená země."

 

Fakta:

Přítomnost jaderných zbraní v Iráku nebyla zřejmá a skutečně byla vymyšlena americkou stranou. Na vině ale nebyly tajné služby. V posudku tajných služeb, na jehož základě prezident Bush rozhodl o invazi do Iráku, bylo o jaderných zbraních pouze spekulováno, protože k potvrzení jejich přítomnosti chyběli informace. Toto ale prezident nezohlednil a když veřejně odůvodňoval vstup do války s Irákem tak vystupoval, jakoby přítomnost jaderných zbraní v Iráku byla jistá.

 

Podle článku z VICE news, který rozebírá dnes již odtajený posudek:

 

“National Intelligence Assessment (NIE) rovněž uvedl, že Husajn neměl „dostatečný materiál“ na výrobu jaderných zbraní a „informace, které máme o iráckých jaderných zaměstnancích, se nezdají být v souladu s koherentním úsilím o rekonstituci programu jaderných zbraní“.

 

Ale v projevu ze 7. října 2002 v Cincinnati ve státě Ohio tehdejší prezident George W. Bush jednoduše řekl, že Irák „vlastní a vyrábí chemické a biologické zbraně“ a „důkazy naznačují, že Irák rekonstituuje svůj program jaderných zbraní“.

 

Zodpovědnost za napadení Iráku nesl tedy prezident a nikoli výmysl tajných služeb. Případ tudíž také nemůže být použit jako precedens k tomu, co Kateřina Konečná tvrdí že se stalo ve Vrběticích.

 

Tvrzení 2.b.ii:

Němci zinscenovali napadení svého vysílače v Gliwicích aby mohli ospravedlnit napadení Poláků a počatí 2. světové války.

 

"Ostatně i druhá světová válka začala napadením německé vysílačky v gliwicích, aby se ukázalo že vše bylo zinscenované, aby měl Hitler alibi k rozpoutání války."

 

Fakta:

 

 

 

Softwearový přepis videa

 

Moc vás zdravím u dalšího videa. Dnes jsem se byla poklonit obětem nacistických masakru v prlově a na ploštině, a zároveň vzdát hold osvoboditelům v čele s Rudou armádou i na dalších místech naší vlasti. A proč to říkám? protože tady opět část politické scény za asistence médií ukazuje válečné choutky. stát rozhodnutí na takových lidech jako je předsedkyně je Top09 Markéta pekarová Adamová, Lidovci jurečkovi s bartoškem, tak jsme v sobotu zřejmě vyhlásili Ruské federaci válku. chci říct, že nevím kde je pravda o tolik skloňovaných Vrběticích. na rozdíl od jmenovaných, A bohužel i premiéra Babiše a ministra hamáčka, jsem o vině a trestu neměla a nemám jasno. celá kauza se mi jeví totiž minimálně podezřelé. zaprvé z hlediska načasování. právě načasování toho kdy Andrej Babiš s Janem hamáčkem tuto informaci sdělují je velmi divné. sedm let po údajném útoku? Ve chvíli kdy vakcína Sputnik k bodu je po celém světě, a podle různých průzkumu jí požaduje až čtvrtina obyvatel, kteří se chtějí nechat očkovat? [1.b.] Ve chvíli kdy se bojuje o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, což je zakázka v řádech stovek miliard, a konkurentům se náramně hodí aby byl vyřazen špičkový konkurent s příznivou cenou a subdodávkami pro české firmy? [1.c.] o tom že vláda defakto ztratila většinu odstoupením KSČM od takzvaného tolerančního patentu snad ani nemusím hovořit. A výsledek? Jak v České republice pracuji úřady, soudy, úředníci, o tom asi Každý víme své. Najednou ale nebyla potřeba žádná studie žádné posudky a super ministr dopravy průmyslu a obchodu Karel Havlíček z ANO 2011 přispěchal s vyjádřením že světově uznávaná společnost v oblasti jaderné energetiky, rosatom bude z tendru na dostavbu jaderné elektrárny vyřazen. raduje se z toho snad jen a několikrát krachujici americký westinghouse. to, že český daňový poplatník ti může přijít o desítky miliard pravici ani vládu zřejmě příliš netrápí. Jak se říká, Z cizího krev neteče. další důsledek? zatímco minulý týden ještě nákupčí vakcíny Sputnik předseda sociální demokracie Jan Hamáček plánoval cestu do Moskvy, tak nyní prozradil že to byl vlastně zastírací manévr, a že žádný Sputnik nepřichází v úvahu. tento Agent v červeném svetru se podle mě může hlásit k castingu na nový díl Jamese Bonda. i když si nejsem jistá, Protože jeho předchůdce Bohuslav Sobotka ruský vliv ve Vrběticích tušil, a jinak nic nevědoucí exministr Petříček o tom dokonce věděl. tak snad bude aspoň vedlejší role. kauza má trhliny i z hlediska samotného provedení. Zkuste se zamyslet: dva údajní ruští agenti přiletí do Česka, objednají se do muničního areálu, ale majitel ani ostraha vlastně neví, jestli tam byly nebo ne. právní zástupci společnosti Imex Group, Radek ondruš, který má areál pronajatý, to dokonce označil za nepravděpodobné, nebť Zaměstnanci by si dvou Rusů dle jeho slov museli všimnout. [2.a.] Jsou to takový super Agenti, kterým není rovno protože měli také uskutečnit útok na dva agenta skripala. čekám jen, Kdy budou obvinění z znečištění Bečvy a dalších kauz, které tady je roky čekají na vyšetření, včetně těch privatizační kde byly čeští občané okradení o stovky miliard korun. Za třetí, Z hlediska historického. ověřených informací tajných služeb tady byla vždy Celá řada. V Iráku, vzpomeňte, měly být tajné sklady plné zbraní hromadného ničení, a tak Spojené státy museli okamžitě začít vojenskou invazi. A výsledek? Nikdy se nikde nic nenašlo. A v Iráku zůstala spálená země. [2.b.i.] Ostatně i druhá světová válka začala napadením německé vysílačky v gliwicích, aby se ukázalo že vše bylo zinscenované, aby měl Hitler alibi k rozpoutání války. [2.b.ii.] Chci také říct že pokud bezpečnostní složky nechávají po našem území pobíhat agenty, a ještě odpalovat muniční sklady, Tak je něco hodně špatně. Neříkám že Ruská federace nemá své geopolitické zájmy, ale je načase předložit důkazy. a pokud se navíc podezření ukáže jako pravdivé, pak by měly být jiná nic zodpovědnosti všichni, kteří u toho tedy byly a zodpovídali za bezpečnost naší Země a jejich občanů. od šéfa BIS přes ministr vnitra a zahraničí, až po předsedu vlády. Myslím, že než zbytečným harašením zbraněmi je čas na vyjasnění všech těchto konsekvencí a je také na místě se ptát, "komu to slouží?" Já jsem už v politice dost dlouho na to, abych věřila v tolik náhod zároveň.

 


Relevantní e-maily
9767 Kateřina Konečná ..má to v hlavě srovnané 2021-05-02 08:58:54
9770 Konečná Kateřina 2021-05-04 09:18:54
9771 Rozumný názor Kateřiny Konečné 2021-04-30 09:14:18
9772 Kateřina Konečná 2021-05-03 11:19:52
9846 KK-Vrbětice 2021-04-29 20:00:16
9880 KK.... 2021-04-29 08:14:32
9998 Kateřina Konečná .. 2021-05-02 10:03:00
10001 Kateřina Konečná 2021-05-01 19:05:04
10039 Kateřina Konečná .. 2021-05-11 10:36:50