bg-3-1
Eldariel je veřejnou verzí databáze dezinformačních řetězových e-mailů, které kolují českým kyberprostorem. Umožňuje anonymní přístup široké veřejnosti. Z důvodu informační toxicity je obsah e-mailů strojově zkrácen, aby tato databáze nemohla sloužit k jejich dalšímu šíření. Pro novináře, výzkumníky z akademické sféry apod. je určena plná verze databáze obsahující plnou, nekrácenou verzi obsahu. O přístup lze požádat na adrese cesti.elfove(at)gmail.com, součástí žádosti musí být její zdůvodnění. Čeští elfové si vyhrazují právo před schválením přístupu ověřit identitu žadatele. Případné zájemce upozorňujeme, že databázi na základě požadavků bezpečnostních složek státu neposkytujeme třetím stranám formou kopií, neumožňujeme její automatizované dálkové zpracování a netolerujeme pokusy o její automatické stahování a kopírování.

Ukázat Factcheck

Pravda vyleze dřív nebo později

Aktualizováno: 2021-05-28 19:04
Publikováno: 2021-05-28 19:04

Kolují dva texty, které se zabývají materiálem, který byl uskladněn v muničním skladu ve Vrběticích. Jeden (text 1) cituje interpelaci komunistického poslance Jiřího Valenty na premiéra Andreje Babiše a naznačuje, že pravděpodobnou verzí je spíše zametání stop. Výbuch měl zakrýt, co ve skladu bylo. Druhý text (text 2) je článek z dezinformačního webu Aeronet.

Tvrzení text 1:

„Vážený pane předsedo vlády, co je pravdy na tom, že ruské ministerstvo zahraničí požádalo na konci dubna Evropskou unii o to, aby zahájila vyšetřování České republiky kvůli porušování Ottawské dohody, ke které se naše země v roce 1997 připojila? Tato mezinárodní úmluva, vycházející z programu Campaign to Ban Landmines měla garantovat, že její signatáři musí do čtyř let od podpisu smlouvy nenávratně zlikvidovat veškeré své zásoby protipěchotních min. Ruská federace dle vyjádření svých představitelů dlouhodobě disponuje průkaznými informacemi, že tyto české protipěchotní nášlapné miny se používají při zabíjení, a to i civilistů, v Sýrii od roku 2015 až do současnosti.“

Fakta:

Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov řekl v interview publikovaném na webu Polpred.com o České republice:

Otázka: Druhým tématem je Česká republika. Co to bylo obecně, jak tomu rozumět?

Odpověď: Nemohu o tom mluvit, protože tomu nerozumím, intelektuálně nechápu, co chtěli. Je možné se na to dívat jako na jakýsi, víte, nepříliš elegantní seriál, opět je v tomto příběhu spousta schizofrenních složek. Když prezident Zeman říká: "Musíme se tím zabývat," nepopírá možnost, že šlo o sabotáž ze strany nějakých zahraničních agentů. Navrhuje však, aby byla vzata v úvahu i verze, která zazněla z úst českého vedení včetně současného premiéra Babiše, když bylo v roce 2014 řečeno, že šlo o nedbalé jednání majitelů tohoto skladu. A prezident Zeman nabídl pouze zohlednění a tuto verzi, která nebyla za celých sedm let nikdy vyvrácena. Nyní je obviněn ze zrady své země. A předseda Sněmovny prohlásil, že prezident Zeman tím, že řekl, že by se měly prošetřit všechny verze, odhalil státní tajemství. Není to schizofrenní? Podle mého názoru, čistě a jednoduše.

A nakonec se musíme vypořádat s tím, co bylo v tom skladišti. Německá masmédia napsala, že tam byly protipěchotní miny, které jsou zakázány úmluvou, jejímiž signatáři jsou i Česká republika a Bulharsko. Otázek je mnoho.

Otázka: Ale jak je možné, že bulharský občan, který dodává tyto protipěchotní miny, které tam byly nalezeny, zřejmě řídil sklad v České republice, který v té době nebyl pod kontrolou vlády?

Odpověd: Ukázalo se, že ano.

Otázka: Možná by tedy Češi měli začít u sebe?

Odpověď: Možná by si měli vzít příklad z Ukrajiny, kde velké množství ozbrojených lidí a obrovské množství zbraní a munice nekontrolují ozbrojené síly Ukrajiny, ale dobrovolnické prapory. To už je taková tendence, víte, když stát ukazuje svou neschopnost zajistit všeobecný monopol na použití síly, chcete-li. No, Ukrajina je jedna věc, ale Česká republika je přece Evropská unie. Česká republika je vázána zcela jinými mezinárodními závazky než Ukrajina a prezentuje se zcela odlišným způsobem. Především však závazky, kromě zmíněné úmluvy - Ottawské úmluvy o zákazu protipěchotních min, tzv. smlouvy o obchodu se zbraněmi. A všichni jsou členy této smlouvy, přesto mají uvnitř Evropské unie své vlastní normy, které jsou poměrně přísné a nepodporují nebo dokonce zakazují účast na jakýchkoli akcích, dodávkách, vysílání kontingentů do těch regionů, kde probíhá konflikt.

https://polpred.com/news/?cnt=173

Komunistický poslanec ve své interpelaci vychází z toho, že Rusové něco říkají. Je patrné, přinejmenším v případě ministra Lavrova, že Lavrov zase říká, že Němci něco říkají a Češi kdysi (ještě před objevením se ruské stopy) také něco říkali.

S protipěchotními minami ve Vrběticích to bylo takto:

„Excalibur Group miny koupil jako součást většího exportního balíku vojenského materiálu od Maďarska, které jako jedna z prvních zemí podepsala ottawskou konvenci o zákazu protipěchotních min.

‚Nejde tudíž o mezinárodně zakázané nášlapné miny, nýbrž elektronicky dálkově odpalované. Od Maďarska jsme je kupovali s vědomím českých úřadů, tudíž i s jistotou, že se na tuto munici nevztahují žádné zákazy ani embarga,‘ řekl Aktuálně.cz mluvčí Excaliburu Andrej Čírtek.

‚Navíc jsme tyto miny plánovali rozebrat a nikoliv je používat či přeprodávat. A rozebereme je hned, jakmile nám to situace ve Vrběticích dovolí,‘ dodal s tím, že v maďarském kontraktu pro ně byl prioritou jiný vojenský materiál.

‚Pokud jsme ho ale chtěli, museli jsme od Maďarů koupit i ty dálkově odpalované miny,‘ upřesnil mluvčí Čírtek.“

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/vrbetice-ukryvaly-i-zakazane-protipechotni-miny/r~4baf8ca6b44611e4aff10025900fea04/

Poslanci Valentovi ostatně odpověděl už premiér Babiš: „Ve vrbětickém areálu byla skladována pouze těla min bez výbušné složky a iniciátorů výbušniny. Že se v daném případě nejedná o materiál zakázaný dle mezinárodních dohod, potvrdil v roce 2016 svým rozsudkem i zlínský Krajský soud.“

Jinými slovy, ve skladu byly pouze kovové obrobky, která kdysi byly součástí min, ale nikoli miny.

Za zmínku stojí, že ottawskou konvenci, která platí od roku 1999, podepsala Česká republika, ale nikoliv třeba Spojené státy, Rusko, Čína, Indie a Pákistán. Operovat nějakým rozhořčením Ruska nad tím, že jsme údajně měli nějaké zbraně zakázané konvencí, kterou Rusko samo nepodepsalo, je odvážný manévr.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_parties_to_the_Ottawa_Treaty#Signatory_states

Tvrzení text 1:

Poslanec Valenta pak zkusil úhybný manévr a říkal: „Velice stručně, pane premiére, za prvé, Ministerstvo obrany to ústy svého mluvčího potvrdilo, že ta těla těch min v tom skladu byla. Takže tady nejde o to, že Česká republika neskladuje nášlapné miny, ale že skladuje jejich součásti, které jsou schopné dát tu minu dohromady, což už samo o sobě je nemorální, jestli to nechápete.“

Fakta:

To už je velmi pomocný argument, tak pomocný, že to argument není. Neexistují žádné morální zásady „samy o sobě“, které zakazují skladovat kusy dutého kovu.

Tvrzení text 1 (Jde o doplněk autora a za zmínku stojí jen tři body):

3. Proč Hamáček podporuje to, že se aktuálně sleduje jen jedna vyšetřovací verze, když verze zametání stop je mnohem pravděpodobnější a odpovídá kritériu Occamova ostří?

4. Není to, co se nyní děje, jen zametání stop, jen o level výš?

5. Nedošlo k privatizaci skladu záměrně, aby se část tehdejších vládních struktur nezbavila přímé odpovědnosti za nelegální obchody a podporu terorismu?

Fakta:

Tady se skutečně nejedná o uplatnění Occamovy břitvy (autor tomu říká „ostří“), nýbrž o pravý opak. Jedná se o zásadu takzvaného úsporného myšlení a autor má zřejmě na mysli jednu její interpretaci: „Pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je lépe upřednostňovat to nejméně komplikované.“

V tomto případě ale autor naopak nabízí to komplikovanější vysvětlení. Není jasné, proč by se měly „zametat stopy“ po nášlapných minách, o kterých nikdo nevěděl (a které ve skladu ve skutečnosti ani nebyly). Nelze si představit horší řešení než složitě způsobit dvě exploze, které k celému areálu připoutaly pozornost, když by prostě stačilo nějaké kovové obrobky odvézt.

„Occamově břitvě“ naopak odpovídá jedna vyšetřovací verze, která počítá s činností příslušníků ruské GRU. Autor se zcela vyhýbá faktu, že Čepiga a Miškin se na našem území pohybovali s falešnými pasy těsně před výbuchem a mailem se objednali do skladu ve Vrběticích. Navíc ti samí dva, kteří se předtím (rovněž s falešnými pasy) vyskytovali jako údajní turisté v Salisbury těsně před otravou Sergeje Skripala novičokem. Verze se „zametáním stop“ nevysvětluje nic a navíc tady pohyb příslušníků ruské tajné služby zůstává trčet jako záhadný element, který do autorových konstrukcí nijak nezapadá.

Tvrzení text 2:

Článek v Aeronetu v podstatě opakuje již výše zmíněná tvrzení a k tomu ještě dodává:

„Podle ruských novinářů má Sergej Lavrvov (sic!) průkazné a usvědčující informace, včetně nevybuchlých kusů českých protipěchotních min, které ruská armáda zajistila v Sýrii v letech 2015 až do současnosti. Podle našich informací se jedná o české nášlapné miny, které byly vyvezeny z České republiky v rozebraném stavu a poté znovu smontovány na Ukrajině, případně v Turecku předtím, než byly miny dopraveny k zákazníkům v Sýrii, především Islámskému státu a rovněž do Libye, Konga a Jižního Súdánu.

Ruská vláda těmito zkonfiskovanými minami české výroby z výzbroje bývalé ČSLA disponuje už několik let, ale dosud nebyl důvod toto obvinění proti České republice vytáhnout, protože Česká republika byla partnerem a přítelem. Andrej Babiš a Jan Hamáček přivolali na Českou republiku celkem 7 morových ran a tato bude první. Máme podrobné informace o tom, k čemu mělo podle ruských novinářů a ruské armády ve Vrběticích v roce 2014 dojít.“

Fakta:

Argumentace, že ruská strana něco „předloží“ (třeba české miny, které byly nalezeny v nějaké rizikové oblasti) je samozřejmě směšná a to právě proto, že ruská strana pochopitelně předloží cokoli. Mohla by ukázat třeba komponenty nějaké zbraně hromadného ničení a tvrdit, že pocházejí ze skladu ve Vrběticích. (Civilizační rozdíl mezi velmocemi je zřejmý už z toho, že po obsazení Iráku, když se nenašly zbraně hromadného ničení, jejichž přítomnost se tam předpokládala, nikdo žádné nepodstrčil. Američané a Britové prostě přiznali, že je nenašli. Není pochyb, že Rusko by je v takovém případě „nalezlo“ a vítězně ukázalo.)

Obrat proruského dezinformačního Aeronetu „podle našich informací“ je komický. Aeronet, který je provozován anonymně, se často odvolává na různé své „zdroje“, které jsou zcela neověřitelné.

 Angažovanost Aeronetu na kremelské straně je patrná z výhružného výroku na konci článku: „Pokud se někde objeví všechny části této rovnice dohromady, potom výsledkem rovnice opravdu a nepřekvapivě může být velký výbuch. Obrazně i doslova. Pamatujte, Honzo a Andreji, že Rusko má tolik munice, té skutečné i obrazné, že tahle zpravodajská hra proti Rusku vás může přijít opravdu draho.“

O množství reálné i propagandistické munice Ruska není pochyb. Pokud jde ale o tu propagandistickou, zatím Moskva nepředložila vůbec nic, co by nějak dokazovalo její tvrzení. Problém s výskytem příslušníků GRU s falešným krytím na našem území (a v jiných zemích) řeší Kreml tak, že se to ani nijak vysvětlit nepokouší.

 

Původní texty:

 

Subject: Pravda vyleze dřív nebo později

Date: 2021-05-11 21:33

Abstract:

Poslanec KSČM Jiří Valenta při interpelacích na Babiše argumentuje tím, že ČR porušovala Ottawskou dohodu, skladovala protipěchotní nášlapné miny, které zabíjely v Sýrii a dalších státech. Autor článku pak spekuluje nad tím, proč mainstream mlčí o verzi se zametáním stop vedoucích k nelegálním obchodům a podpoře terorismu.

Source: radimvalencik.pise.cz

Link: https://radimvalencik.pise.cz/9358-vrbetice-tak-uz-je-to-snad-jasne-vsem.html

Tags:

Rusko politika česká konspirace útok na instituce Sýrie zbraně Vrbětice KSČM

Mentioned characters:

Rusko KSČM Jiří Valenta Radim Valenčík média BIS Andrej Babiš

Body:

https://radimvalencik.pise.cz/9358-vrbetice-tak-uz-je-to-snad-jasne-vsem.html

Přečtětě pozorně. Nejzajímavější jsou Babišovy odpovědi. Ty mají status "litera scipta manet". Od člověka, který tvrdí, je aktuálně je jen jedna verze.

Interpelace poslance Jiřího Valenty (KSČM) na předsedu vlády Andreje Babiše :

Poslanec Jiří Valenta: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo vlády, co je pravdy na tom, že ruské ministerstvo zahraničí požádalo na konci dubna Evropskou unii o to, aby zahájila vyšetřování České republiky kvůli porušování Ottawské dohody, ke které se naše země v roce 1997 připojila? Tato mezinárodní úmluva, vycházející z programu Campaign to Ban Landmines měla garantovat, že její signatáři musí do čtyř let od podpisu smlouvy nenávratně zlikvidovat veškeré své zásoby protipěchotních min. Ruská federace dle vyjádření svých představitelů dlouhodobě disponuje průkaznými informacemi, že tyto české protipěchotní nášlapné miny se používají při zabíjení, a to i civilistů, v Sýrii od roku 2015 až do současnosti.

Údajně se měly v rozebraném stavu vyvézt z České republiky na Ukrajinu nebo do Turecka, kde byly následně smontovány a dopraveny k zákazníkům především z řad Islámského státu, ale i do Libye, Konga a Jižního Súdánu. Je neslýchané, že skladování částí protipěchotních min posvětil i zlínský Krajský soud bez ohledu na to, že konečná kompletace minových pouzder, výbušné směsi a roznětky není potom nikterak náročná. Ovšem může být nebezpečná a hrozit výbuchem.

Pane premiére, mezinárodní smlouva je napsána zcela jasně a hovoří o likvidaci těchto min, nikoliv o jejich rozebrání a uložení ve skladu, přičemž toto jejich uložení přiznalo i Ministerstvo obrany. Jak je možné, že se toto v České republice vůbec může dít? Je vám jasné, že jde o nemorální, nelegální obchod, který je navíc v rozporu s mezinárodními smlouvami? K čemu zde máme zpravodajské služby? Nebo se náhodou tají něco úmyslně? Jeden z mých kolegů se obdobně dotazoval i včera, ovšem odpověď nezískal od nikoho. Děkuji vám za odpověď.

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal:Děkuji a prosím pana premiéra o odpověď.

Předseda vlády ČR Andrej Babiš:Děkuji za dotaz. Takže v České republice i zahraničí se v souvislosti s případem Vrbětice opakovaně objevily spekulace, že v areálu byl skladován mezinárodními dohodami zakázaný materiál, konkrétně protipěchotní miny. Toto tvrzení není pravdivé. Je to lež. Česká republika plní veškeré mezinárodně-právní závazky včetně Ottawské úmluvy o zákazu použití, skladován, výroby a převozu protipěchotních min a o jejich zničení.

Ve vrbětickém areálu byla skladována pouze těla min bez výbušné složky a iniciátorů výbušniny. Že se v daném případě nejedná o materiál zakázaný dle mezinárodních dohod, potvrdil v roce 2016 svým rozsudkem i zlínský Krajský soud. Veškerý majetek komerčních společností byl v roce 2014 uskladněný ve Vrběticích na základě platných nájemních smluv se státním podnikem Vojenský technický ústav. Všichni nájemci měli platné licence a oprávnění pro nakládání s tímto materiálem. Jakožto jeho vlastníci za něj nesli dle legislativy uzavřených smluv plnou odpovědnost.

Informace, že se vyvážely protipěchotní miny nebo by měly jejich součásti sloužit k výrobě protipěchotních min, není pravdivá, v tomto případě by Česká republika v rámci povolovacího režimu nepovolila vývoz, který by byl v rozporu s Ottawskou úmluvou. Tvrzení o zakázaných minách ve Vrběticích je tedy klasický případ šíření dezinformace. I proto, aby Česká republika dokázala podobným případům čelit, byla zpracována Národní strategie pro čelení hybridnímu působení, kterou schválila vláda. Česká republika dodržuje mezinárodní úmluvy a ve Vrběticích nebyly zakázané zbraně. Děkuji.

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec má zájem o doplňující dotaz. Prosím.

Poslanec Jiří Valenta:Velice stručně, pane premiére, za prvé, Ministerstvo obrany to ústy svého mluvčího potvrdilo, že ta těla těch min v tom skladu byla. Takže tady nejde o to, že Česká republika neskladuje nášlapné miny, ale že skladuje jejich součásti, které jsou schopné dát tu minu dohromady, což už samo o sobě je nemorální, jestli to nechápete. A druhá věc. Ruská strana údajně disponuje těmito těly, českými těly min a může je České republice předat. Iniciujte, prosím, přes Ministerstvo zahraničí toto předání a zjištění těchto důkazů tak, ať to můžeme vyšetřit.

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím pana premiéra o odpověď na doplňující dotaz.

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já nemám problém, aby se to vyšetřilo a určitě je potřeba, já budu informovat pana ministra obrany. Ale, pane poslanče, hlavní problém je, že v roce 2011 tyto sklady byly pronajaty soukromým firmám. To se nikdy nemělo stát. Tam to začalo. A proto jsem i v prosince 2014 křičel, že kdo to pronajal a proč. Ale já jsem o tom přesvědčen a toto je podklad Ministerstva obrany, že Česká republika neporušuje úmluvy, a pokud vy máte nějaké pochybnosti o tom, tak já samozřejmě, není problém, aby se to prověřilo a aby vám Ministerstvo obrany odpovědělo písemně nebo jakýmkoliv způsobem.

Celé viz: https://www.psp.cz/eknih/2017ps/stenprot/098schuz/s098342.htm#r2

K tomu otázky ode mne:

1. Proč se ještě nevyšetřilo (od roku 2017, to už je doba!), zda těla min z vrbětického skladu (hlavní součásti) nebyla nevratně zničena, ale použita teroristy a způsobila smrt i civilních osob?

2. Proč se tomuto klíčovému aspektu adekvátně nevěnuje pozornost v českém mediálním mainstreamu?

3. Proč Hamáček podporuje to, že se aktuálně sleduje jen jedna vyšetřovací verze, když verze zametání stop je mnohem pravděpodobnější a odpovídá kritériu Occamova ostří?

4. Není to, co se nyní děje, jen zametání stop, jen o level výš?

5. Nedošlo k privatizaci skladu záměrně, aby se část tehdejších vládních struktur nezbavila přímé odpovědnosti za nelegální obchody a podporu terorismu?

6. Proč podle dobového článku odvoz munice trval nepřiměřeně dlouho?

Viz: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/odvoz-munice-z-vrbetic-kdy-zacne.A141223_065645_zlin-zpravy_skr Zdroj: https://radimvalencik.pise.cz/9358-vrbetice-tak-uz-je-to-snad-jasne-vsem.html

 

9986

Subject: Skandál... (Rusko udeřilo hřebík na hlavičku)

Date: 2021-05-09 14:52

Abstract:

Sergej Lavrov obvinil ČR z porušování a obcházení Ottawské úmluvy. Během montáže či demontáže jedné z min došlo k explozi skladu ve Vrběticích. Moskva požaduje zahájení vyšetřování ČR kvůli obchodu se zakázanou protipěchotní municí! K dispozici má české protipěchotní miny zkonfiskované povstalcům v Sýrii ze skladů Islámského státu.

Source: Aeronet

Link: https://aeronet.cz/news/skandal-vrbetice-se-prohlubuje-sergej-lavrov-obvinil-ceskou-republiku-z-porusovani-a-obchazeni-ottawske-umluvy-icbl-na-zakaz-vyroby-skladovani-a-prechovavani-protipechotnich-min/

Tags:

Rusko politika česká konspirace NATO útok na instituce armáda Sýrie policie zbraně Vrbětice

Mentioned characters:

Glavnoje razvedyvatělnoje upravlenije (GRU) Miloš Zeman Rusko Sergej Lavrov Andrej Babiš Jan Hamáček Michal Koudelka BIS

Body:

Skandál Vrbětice se prohlubuje, Sergej Lavrov obvinil Českou republiku z porušování a obcházení Ottawské úmluvy ICBL na zákaz výroby, skladování a přechovávání protipěchotních min! Podle ruských informací prý ve skladech zaměstnanci prováděli sborku anebo rozborku pěchotních min na tři oddělené části, aby se obešel mezinárodní zákaz! Mluvčí MO ČR připustil, že tam byly miny, ale prý bez náplní! Během montáže či demontáže jedné z min došlo k explozi skladu ve Vrběticích, uvádí zdroje ruských orgánů! Moskva požaduje zahájení vyšetřování České republiky kvůli obchodu se zakázanou protipěchotní municí!

Česká republika si zadělala na obrovský průser a malér takových rozměrů, že si to vláda ČR ani nedokáže představit, co všechno začíná vyplouvat na povrch. Andreji, Honzo, co jste to provedli? Ruské ministerstvo zahraničí ústy Sergeje Lavrova v pondělí obvinilo [1] Českou republiku z obchodu a skladování zakázaných zbraní, jmenovitě protipěchotních min, které zakazuje mezinárodní Ottawská dohoda vycházející z programu International Campaign to Ban Landmines (ICBL) [2]. Česká republika je signatářem této dohody a písemně se zavázala do 4 let od podpisu smlouvy zlikvidovat a zničit veškeré své zásoby protipěchotních min.

Smlouva byla podepsána v roce 1997 a nejpozději koncem roku 2001 měly být všechny skladované miny nenávratně zničeny. Miny rozmístěné v půdě měly delší lhůtu na likvidaci. Smlouva hovoří o likvidaci zbraní, nikoliv o jejich rozebrání na součástky a uskladnění těchto součástek. A přesně toho se Česká republika měla v tichosti a potají dopustit. A podle ruských tajných služeb dokonce české zbrojařské firmy tyto zakázané zbraně vyvážely do světa, a to odděleně, pouzdra, výbušné směsi a roznětky zvlášť.

Sergej Lavrov, ministr zahraničí Ruské federace

Úmluva o zákazu protipěchotních min, nazývaná také Ottawská úmluva (a podle některých i Smlouva o zákazu min), je komplexním zákazem protipěchotních min. Zakazuje používání, hromadění, výrobu, vývoj, získávání a přepravu protipěchotních min a vyžaduje jejich zničení, ať už se jedná o zásoby na skladech, anebo o miny rozmístěné v aktivním nasazení, tedy v půdě. Mluvčí českého Ministerstva obrany Jan Pejšek se proti tvrzení Sergeje Lavrova ohradil, ovšem z jeho slov jednomu doslova zatrne. Tiskový mluvčí české obrany totiž přiznal, že ve skladech ve Vrběticích byly skladovány zakázané protipěchotní miny, ovšem v rozebraném stavu [3]. Ve skladech prý byla pouze pouzdra min, zatímco výbušná směs a roznětky v nich nebyly.

Ve vrbětickém areálu byla skladována pouze těla min bez výbušné slože a iniciátoru výbušniny. Že se v daném případě nejedná o materiál zakázaný dle mezinárodních dohod, potvrdil v roce 2016 svým rozsudkem i zlínský krajský soud, sdělil Pejšek.

Tiskový mluvčí MO ČR přiznal, že ve skladech ve Vrběticích byly rozebrané součásti protipěchotních min, které ale měly být zničeny už před 20 lety

Tiskový mluvčí skladování protipěchotních minových pouzder ve Vrběticích dokonce opřel o rozsudek zlínského soudu v roce 2016, že je to prý v pořádku. Ne, to není v pořádku, to je obcházení mezinárodní smlouvy na zákaz držení a uskladňování protipěchotních min i po vypršení závazné lhůty na jejich úplné a naprosté zničení a likvidaci, ke které se Česká republika jako signatář Ottawské dohody v roce 1997 připojila. A ruské Ministerstvo zahraničí dnes požádalo Evropskou unii, aby zahájila vyšetřování České republiky kvůli porušování právě této mezinárodní úmluvy. A to není zdaleka všechno.

Podle ruských novinářů má Sergej Lavrvov průkazné a usvědčující informace, včetně nevybuchlých kusů českých protipěchotních min, které ruská armáda zajistila v Sýrii v letech 2015 až do současnosti. Podle našich informací se jedná o české nášlapné miny, které byly vyvezeny z České republiky v rozebraném stavu a poté znovu smontovány na Ukrajině, případně v Turecku předtím, než byly miny dopraveny k zákazníkům v Sýrii, především Islámskému státu a rovněž do Libye, Konga a Jižního Súdánu.

Ruská vláda těmito zkonfiskovanými minami české výroby z výzbroje bývalé ČSLA disponuje už několik let, ale dosud nebyl důvod toto obvinění proti České republice vytáhnout, protože Česká republika byla partnerem a přítelem. Andrej Babiš a Jan Hamáček přivolali na Českou republiku celkem 7 morových ran a tato bude první. Máme podrobné informace o tom, k čemu mělo podle ruských novinářů a ruské armády ve Vrběticích v roce 2014 dojít.

Ruští novináři: Moskva má k dispozici české protipěchotní miny zkonfiskované povstalcům v Sýrii ze skladů Islámského státu

Ruské orgány jsou přesvědčeny, že některé firmy, které měly ve Vrběticích muniční sklady v pronájmu, používaly tyto prostory nejen pro uskladňování, ale především pro rozborku protipěchotních min, případně pro opačný proces, pro sborku rozebraných min do opět funkčního stavu těsně před vývozem do zahraničí k překupníkovi. Tímto překupníkem, podle ruských informací, byl právě bulharský kšeftař se zbraněmi Emilian Gebrev, který deklaroval nákupy zbraní v ČR jako export do Bulharska, pro koncové potřeby zákazníků v Bulharsku, případně na Ukrajině. Podle ruských novinářů však Gebrev vyvážel zbraně úplně jinam, konkrétně do Sýrie, Libye, Konga, Malawi, Jižního Súdánu, Nigeru a Pobřeží Slonoviny.

Jaké jsou základní humanitární požadavky Ottawské úmluvy?

Každý stát, který je smluvní stranou Ottawské úmluvy, je povinen:

Nenávratně zničit své zásoby protipěchotních min do čtyř let od podpisu úmluvy.

Do 10 let vyčistit všechny zaminované oblasti pod jeho jurisdikcí nebo kontrolou a mezitím přijmout opatření k zajištění účinného vyloučení civilistů z těchto oblastí, mimo jiné prostřednictvím vzdělávacích programů zaměřených na rizika min.

Pomáhat obětem min poskytováním péče a rehabilitace, včetně sociální a ekonomické reintegrace.

Kromě toho je každý smluvní stát povinen za účelem zajištění dodržování úmluvy:

Trestně stíhat a trestat osoby, které vykonávají činnosti zakázané úmluvou.

Předkládat výroční zprávy generálnímu tajemníkovi Spojených národů (OSN) se zprávami o krocích podniknutých smluvní stranou k provedení úmluvy.

Spolupracovat s ostatními smluvními státy na usnadnění dodržování úmluvy, mimo jiné usnadněním provádění vyšetřovacích misí s cílem shromáždit podle potřeby informace o otázkách dodržování předpisů.

Transport probíhal loděmi z Varny do tureckých přístavů, kde se zboží dávalo dohromady ve workshopech a potom zkompletované se dodávalo náklaďáky do Sýrie, anebo se znovu naložilo na loď, tentokrát pod tureckou vlajkou, a loď zamířila k pobřeží Libye. Odtamtud potom zbraně z ČR, a nejen z ČR, ale i z Polska, směrovaly Islámskému státu v Libyi a dalším klientům v rovníkové a válkami zmítané Africe. A právě ruská armáda narazila v Sýrii ve skladech Islámského státu na české zbraně, nejen na samopaly SA-58 a raketomety RPG-75 z výzbroje ČSLA, ale právě i na zakázané protipěchotní miny ze skladů v ČR po bývalé ČSLA, které už od roku 2001 neměly existovat.

Proč se v českých muničních skladech konzervují a schovávají pěchotní miny v rozebraných stavech, když se ČR zavázala k jejích zničení a nenávratné likvidaci do 4 let od podpisu ICBL v roce 1997?

Namísto toho se dnes v pondělí 26. dubna 2021 dovídáme od tiskového mluvčího Ministerstva obrany ČR, že ve Vrběticích se nacházely zakázané protipěchotní miny, které již od roku 2001 nejen neměly existovat v jakémkoliv české skladu, ale hlavně se neměly nacházet v rukách soukromých zbrojařských firem v ČR, které si od státu pronajímají muniční sklady. Proč se ve skladech ve Vrběticích nacházela zakonzervované minová pouzdra, když už měla být podle Ottawské smlouvy zlikvidována před 20 lety?

Smlouva je napsána naprosto jasně a hovoří se v ní o likvidaci protipěchotních min, nikoliv o jejich rozebrání a uložení v rozebraném stavu pro pozdější eventuální znovusložení. Toto je překrucování znění Ottawské smlouvy a porušování ratifikovaného protokolu přímo českým ministerstvem obrany, které si vykládá dohodu o likvidací protipěchotních min způsobem, který lze označit za obcházení mezinárodního zákazu na uskladňování protipěchotních min.

Ottawská smlouva – Smlouva o zákazu protipěchotních min

Ruské informace pochází i od dvojice zadržených ukrajinských překupníků, které v roce 2017 zadržely ruské úřady v Sýrii s dodávkou zbraní z Polska. Právě oni měli ruským úřadům odkrýt i situaci ve Vrběticích s protipěchotními minami. Všechno to ukazuje na to, že ve skladech ve Vrběticích se něco odehrávalo, co vedlo k oběma explozím a požárům v roce 2014. A Rusové jsou na 99% přesvědčeni, že požáry a výbuchy byly iniciovány neodbornou manipulací při rozborkách protipěchotních min na 3 části, tedy na pouzdro, náplň a roznětku, případně k nehodě došlo při opačné operaci, při skládání rozebraných a uskladněných pouzder min dohromady s náplní a roznětkou.

Takové operace se obvykle mají provádět pouze v tzv. bunkru, což je speciální podzemní místnost určená pro sestavování a kompletaci výbušných zařízení, anebo při míchání výbušných směsí a chemikálií. Přiznání mluvčího českého Ministerstva obrany, že ve Vrběticích opravdu byla uložena a zakonzervována minová protipěchotní pouzdra, které měla být zlikvidována do 4 let od podpisu Ottavské dohody v roce 1997, představuje nejvýbušnější indicii a křiklavou stopu, k čemu vlastně ve Vrběticích došlo.

Ve Vrběticích se podle Rusů sestavovaly nebo rozebíraly zakázané zbraně, to podle toho, jestli šlo o kompletaci zásilky pro zákazníky, anebo o příjem zásilky na sklad

Všechno to ukazuje na to, že české firmy ve spolupráci s překupníky zbraní prodávaly mezinárodně zakázané zbraně jako jsou protipěchotní miny, a to ještě navíc do zemí, kde zuří občanské války a kde platí mezinárodní embarga na vývozy zbraní. Pokud Česká republika a dokonce i český soud v roce 2016 umožnil skladování pouzder protipěchotních min, potom už nejde jen o nelegální obchod, ale jde přímo o státem krytou činnost v rozporu s mezinárodními smlouvami a Ottawským protokolem, jehož je Česká republika signatářem. Představte si, že by nějaká země, např. Rusko podepsalo s USA smlouvy o likvidaci raket, ale nakonec by se ukázalo, že jedna strana ty rakety nezlikvidovala, pouze je rozložila, rozebrala a zakonzervovala ve skladech, stejně jako to podle všechno udělala Česká republika s protipěchotními minami.

Vyhledávání min detektorem

Minová pouzdra byla uložena extra, výbušná směs z min také extra, a roznětky byly také uloženy extra. Zpět do funkčního stavu stačilo jen všechny tři části zase složit. A to je velmi nebezpečná práce, při které může lecos vyletět do povětří, zejména ve chvíli, kdy takové operace provádí nevyškolený personál, nebo probíhají v nevyhovujících podmínkách. Když je pravda teď venku a tiskový mluvčí české obrany přiznal, že ve Vrběticích byla skladována pouzdra již 20 let zakázaných zbraní, nemusíme být agenty GRU, aby nám logicky došlo, co se asi s největší pravděpodobností v roce 2014 ve skladech stalo. Jaká je totiž rovnice?

Když si dáte všechny proměnné rovnice dohromady, najednou vám to docvakne a zapadne dohromady

Rovnice této záhady je neprůhledná firma, o které Andrej Babiš v roce 2014 v pořadu OVM prohlásil [4], že nekomunikuje a má za sebou spoustu divných firem, další částí rovnice je bulharský překupník se zbraněmi, který prokazatelně prodával zbraně embargovaným zemím, a další částí rovnice je přiznání české obrany skrze mluvčího, že ve Vrběticích byly uskladněny a zakonzervovány zakázané zbraně, konkrétně pouzdra pěchotních min, a to 20 let poté, co už měly být zničeny na základě Ottawské dohody. Ano, přátelé, pravda je tím pádem asi opravdu venku.

Ruiny zničeného vrbětického skladu

Pokud se někde objeví všechny části této rovnice dohromady, potom výsledkem rovnice opravdu a nepřekvapivě může být velký výbuch. Obrazně i doslova. Pamatujte, Honzo a Andreji, že Rusko má tolik munice, té skutečné i obrazné, že tahle zpravodajská hra proti Rusku vás může přijít opravdu draho.

Přechovávání protipěchotních min ve skladech v majetku ministerstva obrany, úmyslně rozebraných min na 3 části a zakonzervovaných pro budoucí možné použití či zákazníky, je důkazem porušení mezinárodních úmluv  o zakázaných zbraních. Sergej Lavrov tak vytáhl proti ČR prvního kostlivce a jak se ukazuje, v těch skladech ve Vrběticích bouchla nejenom munice, ale i maskovací krytí nelegálních obchodů a dokonce s nelegálními zbraněmi. A je dobré si všimnout, že Sergej Lavrov ocenil nedělní projev Miloše Zemana jako projev rozumného přístupu v té záplavě mohutné české mediální ruso


Relevantní e-maily
10049 Pravda vyleze dřív nebo později 2021-05-11 21:33:18