bg-3-1
Eldariel je veřejnou verzí databáze dezinformačních řetězových e-mailů, které kolují českým kyberprostorem. Umožňuje anonymní přístup široké veřejnosti. Z důvodu informační toxicity je obsah e-mailů strojově zkrácen, aby tato databáze nemohla sloužit k jejich dalšímu šíření. Pro novináře, výzkumníky z akademické sféry apod. je určena plná verze databáze obsahující plnou, nekrácenou verzi obsahu. O přístup lze požádat na adrese cesti.elfove(at)gmail.com, součástí žádosti musí být její zdůvodnění. Čeští elfové si vyhrazují právo před schválením přístupu ověřit identitu žadatele. Případné zájemce upozorňujeme, že databázi na základě požadavků bezpečnostních složek státu neposkytujeme třetím stranám formou kopií, neumožňujeme její automatizované dálkové zpracování a netolerujeme pokusy o její automatické stahování a kopírování.

Ukázat Factcheck

IMUNITNÍ KARTY .... už je to tady

Aktualizováno: 2021-05-14 08:48
Publikováno: 2021-05-14 08:48

1.)    Celý hoax je doslovně zkopírovaný článek dezinfo webu Aeronet z prvního května 2020, (Zdroj: https://aeronet.cz/news/brave-new-world-nemecka-vlada-predlozi-do-bundestagu-navrh-zakona-na-zavedeni-imunitnich-karet-pro-vsechny-nemecke-obcany-a-to-podle-doporuceni-billa-gatese-ktery-totez-v-usa-nazyva-covid-pasy/ ) Autor je rovněž redaktor Aeronetu a tvůrce několika konspirativních publikací s pseudonymem „VK, redaktor“ ( zdroj: https://www.databazeknih.cz/autori/vk-redaktor-131480 )

 

2.)    V Německu nebyl do dnešního dne přijat žádný zákon, který byl ukládal jakoukoliv povinnost nebo jen možnost zavedení nějaké varianty „covid pasu.“ Pouze na základě prodělání nemoci covid-19 to ani nebude možné, protože jak se ostatně v článku připouští, dnes je už zřejmé, že imunita po vyléčení není trvalá a u různých lidí se velmi liší. Celá tato debata (článek byl napsán na jaře 2020) je dnes už naprosto irelevantní. Jiná otázka jsou nějaké varianty „očkovacích průkazů“, o kterých se velmi diskutuje, ale ani tady dosud nedošlo k žádnému rozhodnutí, a je otázka, zda vůbec kdy dojde.

 

3.)    Kam až sahají moje znalosti němčiny a google, se mi nepodařilo najít žádný zákon, jenž by byl schválen ve středu 29. dubna v Německu a měl nějakou souvislost s covid-19. Celé toto tvrzení je patrně vymyšlené. 29. dubna ovšem v Německu začala poslední fáze testování vakcíny Pfizer proti covid-19 na lidech (zdroj: https://edition.cnn.com/2020/04/29/europe/germany-pfizer-coronavirus-vaccine-test-intl/index.html ) Je možné, že autor hoaxu právě proto toto datum použil.

 

4.)    Video na Aeronetu obsahuje jen už mockrát opakovanou přednášku Billa Gatese na konferenci TED z roku 2010, jejíž překroucený obsah konspirátoři v poslední době šíří a navzájem od sebe opisují. Souvislost s obsahem článku není žádná.

 

Přednáška Billa Gatese s názvem „Innovating to Zero“ se uskutečnila v únoru 2010. Bill Gates zde mluví o možných inovacích, jakými by se dala zmenšit produkce emisí a zastavit globální oteplování Země. Prezentuje rovnici (o niž sám přiznává, že je zčásti spekulativní) vysvětlující, z čeho se skládá produkce skleníkových plynů a co ovlivňuje jednotlivé veličiny. V čase 04:21 mluví o zpomalení populačního růstu zvýšením životní úrovně v rozvojových zemích, mimo jiné i poskytnutím lepší zdravotní péče. Nemluví o žádné „depopulaci“, pouze o snížení rychlosti růstu. Vychází ze statisticky doloženého faktu, podle něhož nejrychlejší populační růst je v zemích s nízkou vzdělaností i úrovní zdravotní péče, zatímco v bohatších státech s vyšší životní úrovní porodnost klesá. Řešení tedy vidí v pravém opaku toho, co zpráva tvrdí: V co nejrychlejším pozvednutí zdravotní péče, kvality života i vzdělání v rozvojových zemích na úroveň západního světa. Tuto tezi Bill Gates zopakoval vícekrát v různých rozhovorech i článcích. V celém vystoupení není ani jediná zmínky vyvolávání sterility, autismu či poruchách imunity. Zmínky o očkování jsou všehovšudy tři, všechny neutrální.

Celé tvrzení vychází z nepochopení, či spíše záměrného překroucení Gatesových slov. Nemluví o snížení populace, ale o zpomalení populačního růstu, přičemž prostředkem má být zvýšení životní úrovně i zdravotní péče lidí. Zbylá tvrzení jsou zcela vymyšlená, nic podobného se v přednášce neobjevuje.

 


Relevantní e-maily
7379 IMUNITNÍ KARTY .... už je to tady 2020-11-02 10:06:00
9518 Imunitní karty - něco hrůzostrašného !!! 2021-04-19 00:51:37