bg-3-1
Eldariel je veřejnou verzí databáze dezinformačních řetězových e-mailů, které kolují českým kyberprostorem. Umožňuje anonymní přístup široké veřejnosti. Z důvodu informační toxicity je obsah e-mailů strojově zkrácen, aby tato databáze nemohla sloužit k jejich dalšímu šíření. Pro novináře, výzkumníky z akademické sféry apod. je určena plná verze databáze obsahující plnou, nekrácenou verzi obsahu. O přístup lze požádat na adrese cesti.elfove(at)gmail.com, součástí žádosti musí být její zdůvodnění. Čeští elfové si vyhrazují právo před schválením přístupu ověřit identitu žadatele. Případné zájemce upozorňujeme, že databázi na základě požadavků bezpečnostních složek státu neposkytujeme třetím stranám formou kopií, neumožňujeme její automatizované dálkové zpracování a netolerujeme pokusy o její automatické stahování a kopírování.

Ukázat Factcheck

Něco se ve světě děje.

Aktualizováno: 2021-05-10 14:11
Publikováno: 2021-05-10 14:11

Factchecking ID 8824

 

Charakterizace:

ID 8824 se na první pohled tváří jako zasvěcená analýza, respektive komentář. Tento dojem však záhy naruší kombinace otřesného formátování, stylistiky a výraziva na úrovni „ Jo, pro nás to znamená, že píča, co prodala za pár šupů zlaté rezervy, by měla viset.“

Zásadní je ale DATACE textu – byl publikován na www.pozitivnisvet.cz 22. dubna 2020. Jinými slovy, máme tady rok starou prognostiku. V mailové verzi je uveden jako „perfektní rozbor situace i prognóza neradostné budoucnosti“. Dílem to má text aktualizovat, dílem zamlžit jeho stáří a znesnadnit porovnání s realitou.

Opakované užití výrazů jako „(nemáte ponětí) o co běží“ nebo „“ má dodat autorovi textu auru někoho, kdo ví víc a vidí do věcí skrytých pod povrchem. Pokusy o zasvěcený tón a navození spiklenecké atmosféry mají však i komické následky. Když se totiž nenechá čtenář zhypnotizovat a zapojí do porozumění textu i vlastní zkušenosti a pozorování, čekají jej úvahy, cože vlastně chtěl básník říci.

Příklady budiž:

„. A že to vůbec nebude otázka nějakých peněz, protože svět na konci tohoto roku bude naprosto jiný, než jaký ho známe. Ne, vůbec to není koronavirus, co změní náš svět. Je to dění, které se právě teď na pozadí mediální kampaně odehrává a které, díky oficiálním médiím, zůstává skryto. Jedna strana moci je velmi efektivně odstraňována a za ní už se připravuje nová garda. Politikům by mělo pozvolna docházet, že jediná síla, schopná je udržet u moci, je jejich vlastní národ, protože ta nadnárodní je v přímém přenosu demontována.“

„Vojska v Německu zajišťují, že někoho nenapadne si chtít vyřizovat účty a zneužít situace k rozdávání vlastních karet. A média jsou plná koronaviru. Nic o tom, co se děje na politické scéně. Začíná se lámat chleba a některým politikům teče do bot. Sluníčkáři zarytě mlčí a tváří se, že inženýři a doktoři na hranicích s Řeckem tu nejsou. Jenže média jsou teď silně pozadu, protože nestíhají vše falšovat a tutlat. Všemožně se hledá zástupné téma, kterým je dnes všudypřítomný koronavirus a mezitím se naprosto mění politická struktura světa.“

 „Už i v ČR se zavírají školy, omezuje shromažďování a další opatření. Což je divné, pokud si uvědomíme, že onemocnění se tak snadno šíří díky absenci protilátek v našem organismu a jako vždy proběhne epidemie, na jejímž konci bude většina lidí proti této nákaze odolných. Není třeba dělat vůbec nic, protože i na zcela běžnou chřipku zemřelo od začátku roku několik desítek lidí. Prostě tomu nejde nijak zabránit. Následky jsou celkem rozsáhlé, protože lidí přestávají cestovat, snižuje se objem obchodní výměny a přirozeně na to doplácí především firmy, které podnikají s čínským zbožím. Už během prvních týdnů spadly akcie mnoha firem na minimální hodnotu a Čína jak víme, je začala skupovat. Tím se podíl vlastnictví těchto firem přesunul do Číny a tak je tak majoritním vlastníkem všech svých firem, a těch, které na jejím území podnikají. Tím dostala veškerý zisk pod svou vlastní kontrolu. To ani zdaleka nevypadá jako náhoda. Některé věci jsou snad srozumitelné. Vše se nemusí vysvětlovat. Čína dělá to, co se jen nedávno odehrávalo v bankovním sektoru. Firmy s dostatečně velkým státním podílem bude dotovat, stejně jako se dotovaly banky, které měly krizi přežít. Ostatní, většinou malé a středně velké firmy, provozované ze zahraničí likviduje. Nechává je hysterií kolem koronaviru padnout.?“

„Faktem tak je, že mu (Erdoganovi) ISIL pomáhala vyzbrojit většina států v EU a slibovala, že mu zavede volný pohyb osob v celé eurozóně. Nakolik šlo o reálné sliby netuším, ale všichni známe rčení, slibem nezarmoutíš. Po té, co do války vstoupilo Rusko a spolu se Sýrií, Íránem, a dalšími státy, uťalo chobotnici chapadla, bylo jasné, že se všichni zúčastnění rozhodnou vycouvat. A hodí mu na krk bandu vycvičených a vyzbrojených džihádistů z celého světa. Erdogan se jich potřebuje zbavit a tak je žene do Evropy, která by se asi i ráda bránila, jenže se bojí, že Erdogan začne žvanit a ukáže na spoluviníky. Pár zoufalců ještě stále vykřikuje, že je musíme přijímat, ale když vidí co se děje se Saudskou Arábií, asi i oni brzy zjistí, že Rusko nebude zase tak špatný spojenec. Takže Erdogan má poslední možnost se domluvit se Sýrií a Ruskem, a poslat bandu hrdlořezů před jejich kulomety. Ti to zjevně tuší a o to více se snaží probít z Turecka pryč.“

„EU selhala na celé čáře. Nejednotný postup. Brusel, který se zmůže jen na kritiku opatření jednotlivých států. Ano, pokud se několik let staráte o LGBT a utečence, tak se v krizové situaci chováte jako naprostí diletanti. Nemáte tušení co je potřeba udělat a jak zajistit bezpečnost občanů. Protože vám o ni nikdy nešlo. Pravda vyplouvá na povrch a jako vždy bude honem rychle zametána pod koberec. Nanejvýš z ní vzejdou opatření, která všechno omezují, zakazují, ale jsou naprosto k hovnu. Světu pomáhá Čína. Ta zatracovaná a vysmívaná Čína. Západu došel dech s první vlnou epidemie a Německo se zmohlo jen na to, že ostatním státům krade roušky. A to je celý ten náš vysněný kapitalismus. Takže pojďte sluníčka diskutovat o tom, komu vlastně máme věřit a kdo nám v případě nouze pomůže. Kdo na to má a kdo ne? V Číně převedli automobilku na výrobu roušek. To je sranda co? Během několika dní vybudovali provizorní nemocnice a postavili jednu zbrusu novou. A co my? Staráme se o to, kolik to bude stát, kdo o kolik přijde a kdy se mají zaplatit daně. Nebýt toho, že Babiš zavřel hranice a vyhlásil opatření k ochraně zdraví, tak jsme na tom jako Německo a Anglie, kde se čeká, kolik to zabije lidí. Ou, to je fakt celý ten náš vysněný západ? To je důvod proč jsme v EU? Jen malá připomínka nedávných událostí, kdy došlo k zákazu národních symbolů na půdě EP. Proto se nikdo nemůže divit, že Ursula Gertrud von der Leyen kvičí, že si někdo dovoluje zavírat hranice, které jsou v EU zakázané. Jak se však jasně ukazuje, tak bez nich opravdu nejsme ničím a nikým chráněni. Kdo sleduje ekonomiku, tak vidí, co všechno způsobuje virus, ale ani slovo o tom, že v pozadí zuří ropná bitva. Cena černého zlata padá celkem rychle a spolu s ní i toho žlutého.“

Vypreparovat ze tří stran takto psaných výlevů konkrétní tvrzení, která by měla hlavu, patu i nějaký obsah, je výzva. U výpadů proti EU a „inženýrům na hranici s Řeckem“ se jedná o takovou míru dada, že to je nemožné.

 

Tvrzení 1: covid-19 je vytvořený uměle s cílem, aby od sebe byly jednotlivé země izolovány - Zcela záměrně byla od prvního dne vyhlášení pandemie, šířena panika v Evropě, jako kdyby od počátku někdo věděl, k čemu má dojít a potřeboval jednotlivé země od sebe izolovat

 

Fakta:

  • Autor neupřesňuje, co přesně myslí tím „izolováním“, ale prezentuje to negativně, jako výsledek zlotřilé intriky patrně bránící proudění informací.
    Vzhledem k pozitivnímu prezentování fyzické uzávěry hranic (ad. Nebýt toho, že Babiš zavřel hranice a vyhlásil opatření k ochraně zdraví, tak jsme na tom jako Německo a Anglie, kde se čeká, kolik to zabije lidí) a představou národní úrovně jako zdravého základu vytváří nesrozumitelný paradox.
     
  • Pandemie = epidemie velkého rozsahu zasahující do více kontinentů. V nejlepších případech obnáší statisíce mrtvých. V horších jdou počty do milionů.
     
  • Vyhlášením pandemie má autor na mysli vyhlášení globálního stavu veřejné nouze WHO 11. března 2020, kde byl covid-19 označen jako pandemie.
    Globální stav veřejné nouze se vyhlašuje v případě situace, která je závažná, náhlá, neobvyklá nebo neočekávaná, která ovlivňuje veřejné zdraví za hranicemi postiženého státu a může vyžadovat okamžité kroky na mezinárodní úrovni. (Emergencies: International health regulations and emergency committees (who.int) )
    Laicky řečeno: podle celosvětové lékařské komunity je tady rozjetý průšvih s obrovským eskalačním potenciálem. Pokud máte potvrzenou přítomnost pandemie, kvůli které je tohle vyhlášené, v bezprostředním sousedství, „panika“ bude přirozená a racionální reakce.

 

 

Tvrzení 2: americká břidličná ropa je ve skutečnosti ropa, kterou ISIS pašoval přes Turecko za účelem financování svých vojenských operací. To se dělo se souhlasem a požehnáním EU, zejména Německa.

 

Fakta:

  • ISIS se financovalo prostřednictvím těžby ropy a jejího pašování do Turecka. Pokud se Rusové domnívali, že krom kruhů kolem tureckého prezidenta Erdogana s tím má něco společného i americká administrativa, cudně o tom mlčeli. Jediné dohledatelné zdroje k „americké krádeži syrské ropy“ jsou tzv. alternativní média a tato tvrzení nepodkládají konkrétním zdrojem či přednesenými důkazy.
     
  • Břidličná ropa (bývá překládaná i jako břidlicový olej) není jediná tzv. nekonvenční ropa (čili ropa získávaná jinými než tradičními těžebními materiály), která hraje roli v světové ekonomice. Dalšími jsou dehtové písky, biopaliva, termální depolymerizace organické hmoty, přeměna uhlí/zemního plynu na kapalné uhlovodíky Fischer-Tropschovou syntézou. (Nekonvenční ropa – Wikipedie (wikipedia.org) )
    Obecně lze říct, že nekonvenční ropa má finančně a energeticky náročnější těžbu a konkrétně břidličná ropa je ekologicky extrémně zatěžující. Jestliže je tržní cena ropy nízká, nevyplatí se břidličnou ropu těžit (náklady na pokrytí těžby se v průměru pohybují kolem 50 – 60 dolarů/ barel).
     
  • Břidličná ropa není totožná s „normální“ ropou, má jiné složení, jiné požadavky pro zpracovávání a není možné je libovolně zaměňovat. – ad. Rozdíl mezi ropou a břidlicovou ropou - Rozdíl Mezi - 2021 (strephonsays.com)
     
  • Rozšíření její těžby je spojené s vývojem nových technologií, respektive s rozvojem metody horizontální těžby. Ještě donedávna se jednalo o vedlejší produkt při těžbě tzv. „břidličných plynů“ (Američany využívaných jako alternativa zemního plynu z důvodů snížení závislosti na dovozu zejména z oblasti Blízkého východu) – na technologii jejich těžby se mmch v USA usilovně pracuje od 90. let 20. století.


 

  • Břidličiná ropa rovněž není výsadou USA. Přestože největší zdroje ropných břidlic nacházíme v povodí Green River (státy Colorado, Wyoming, Utah), dalšími využitelnými zdroji disponují Austrálie, Rusko, Chile, Argentina, Lybie, Kongo, Itálie, Estonsko, Brazílie, Jordánsko, Švédsko a Čína. (Oil shale - Wikipedia )
     

Tvrzení 3: Přesun výroby do Asie před několika desetiletími znamenal vznik unií a bezcelních zón a Čína se tímto způsobem dostala k nejvyspělejším technologiím na světě.

 

Fakta:/Lze předpokládat, že tím chce básník říci „existuje příčinná souvislost mezi přesunem výroby do Asie kvůli nižším výrobním nákladům a vyššími stupni zejména ekonomické spolupráce v mezinárodním prostředí“ a bezcelními zónami a uniemi myslí „zóny volného obchodu“.

Problém je, že je potřeba konkrétního vymezení časového období a oblastí. Autor pracuje s vágním „pár desetiletí zpět“.
 

  •  V souvislosti s jihovýchodní Asií a ekonomickou integrací totiž můžeme mluvit o
    ASEAN – založený v srpnu 1967, jednou z hlavních motivací intenzivnější regionální spolupráce byly obavy z komunistické Číny a asijských komunistických států jako takových
    RCEP – založené 2018; jedním z hlavních iniciátorů byla Čína, pro kterou je to projekt na snižování závislosti na zahraničních technologiích a trzích
     
  • V obecném principu je nicméně přesun výroby do Asie spojen s konceptem „na Východ montovny a dělnické profese, na Západě prestižní profese a tvorba vysoké přidané hodnoty zboží“.
    V textu není možné oddělit (pokud autor vůbec rozlišuje, což není jisté) fenomén typu Japonský zázrak a fenomén „kvůli levné pracovní síle přesuneme šití textilu do Bangladéše“. A jako by tento chaos nestačil, zdá se, že používá slova „Asie“ a „Čína“ jako synonyma.

 

Tvrzení 4: Nepřistoupení Ruska na dohody OPEC činí americkou ropu a plyn neprodejné a protože se zhroutila i šaškárna s Islámským státem, nemá Amerika ani možnost si ropu nakrást. Saudská Arábie, která velkoryse prodávala zbraně do všech konfliktů odehrávajících se v arabském světě se dostala do pasti a snaží se zachránit sražením ceny ropy a zvýšením těžby

 

Fakta:

  • Ad. Tvrzení 2 – aby pro USA bylo rentabilní těžit vlastní ropu (aka břidličnou ropu), je potřeba, aby cena ropy pokryla náklady na těžbu. Jinak je výhodnější dovážet.
     
  • Pod „nepřistoupení Ruska na dohody OPEC“ se skrývají jednání ze začátku března 2020. Země OPEC a Saúdská Arábie v nich prosazovaly omezení těžby (a tím pádem udržení cen ropy) – např. Jednání OPEC o snížení těžby ropy skončilo fiaskem. Rusko se k návrhu odmítlo připojit | Energetika | Lidovky.cz
     
  • Zmiňované „sražení cen ropy“ je půvabné shrnutí cenové války mezi SA a Ruskem. Tu rozpoutala SA v rámci strategie urvat si v této situaci co největší podíl na trhu s ropou a ukázat Rusku, že oni nějaká omezení tržby nepotřebují. (Sníží se těžba ropy? Moskva a Rijád jsou blízko dohodě | Týden.cz (tyden.cz) )
    Tolik k tomu, jak „Extrémně nízké ceny ropy ji během pár týdnů naprosto zlikvidují a jak víme, tak se tu mezi sebou začínají bratříčci usilovně mlátit. A to znamená že tu Amerika přichází o hybnou páku, kterou ovládala arabský svět.“
     
  • Tato cenová válka totiž nebyla problémem ani tak pro SA, jako pro USA a Rusko. SA má ve srovnání s nimi výrazně nižší náklady na těžbu.


 

 

Tvrzení 5: protože lidí přestávají cestovat, snižuje se objem obchodní výměny a přirozeně na to doplácí především firmy, které podnikají s čínským zbožím. Už během prvních týdnů spadly akcie mnoha firem na minimální hodnotu a Čína jak víme, je začala skupovat. Tím se podíl vlastnictví těchto firem přesunul do Číny a tak je tak majoritním vlastníkem všech svých firem, a těch, které na jejím území podnikají. Tím dostala veškerý zisk pod svou vlastní kontrolu. To ani zdaleka nevypadá jako náhoda. Některé věci jsou snad srozumitelné. Vše se nemusí vysvětlovat. Čína dělá to, co se jen nedávno odehrávalo v bankovním sektoru. Firmy s dostatečně velkým státním podílem bude dotovat, stejně jako se dotovaly banky, které měly krizi přežít. Ostatní, většinou malé a středně velké firmy, provozované ze zahraničí likviduje. Nechává je hysterií kolem koronaviru padnout.

 

Fakta:

  • Izolovat z toho cokoli na pitvu dá práci, protože autor míchá dohromady všechno možné i nemožné. „Vše se nemusí vysvětlovat. Některé věci jsou snad srozumitelné.“ bohužel v souvislosti s touto prognózou není
     
  • To, že (nejen čínští) investoři využívají propadu cen akcií firem k nákupům, je celkem normální věc, co se na burze děje.

Čínští investoři jsou přitom Čínou stejně, jako ruští investoři Ruskem, američtí investoři USA, čeští investoři Českou republikou… tento způsob hrubého zjednodušení je přinejmenším velmi nešťastný.

 

Tvrzení 6: dochází k obnově zlatého standardu

 

Fakta:

  • Pro toto tvrzení autor nepřináší jediný důkaz či zdůvodnění, proč by tomu tak mělo být.
  • „rok poté“ není pozorováno, že by se zlatý standard kdekoli a jakkoli obnovil

Relevantní e-maily
8824 Něco se ve světě děje. 2021-02-27 18:36:00
8307 BUDE DOBRÉ SI TO PROJIT 2021-01-14 21:28:23