bg-3-1
Eldariel je veřejnou verzí databáze dezinformačních řetězových e-mailů, které kolují českým kyberprostorem. Umožňuje anonymní přístup široké veřejnosti. Z důvodu informační toxicity je obsah e-mailů strojově zkrácen, aby tato databáze nemohla sloužit k jejich dalšímu šíření. Pro novináře, výzkumníky z akademické sféry apod. je určena plná verze databáze obsahující plnou, nekrácenou verzi obsahu. O přístup lze požádat na adrese cesti.elfove(at)gmail.com, součástí žádosti musí být její zdůvodnění. Čeští elfové si vyhrazují právo před schválením přístupu ověřit identitu žadatele. Případné zájemce upozorňujeme, že databázi na základě požadavků bezpečnostních složek státu neposkytujeme třetím stranám formou kopií, neumožňujeme její automatizované dálkové zpracování a netolerujeme pokusy o její automatické stahování a kopírování.

Ukázat Factcheck

Protasevič řekne všechno... slyšíte vytí v bažinách?

Aktualizováno: 2021-07-15 21:49
Publikováno: 2021-07-15 21:49

 

Sergej Markov sepsal hanopis na Romana Protasoviče, kterého Lukašenkův režim unesl s celým letadlem společnosti Rynair z letu mezi Řeckem a Litvou do Minsku. Obviňuje Protasoviče ze spojení s tajnými službami prohnilého Západu, s účastí na Majdanu, zničení sochy Lenina, s boji v řadách praporu Azov...

 

TVRZENÍ Č. 1:

ROMAN PROTASEVIČ SE JIŽ OBJEVIL V BĚLORUSKÉ TELEVIZI A ŘEKL, ŽE AKTIVNĚ SPOLUPRACUJE S VYŠETŘOVATELI A ŽE S JEHO ZDRAVÍM JE VŠE V POŘÁDKU A ŽE JE PŘIPRAVEN VŠECHNO ŘÍCT. SOUDĚ PODLE VIDEA JE CHLAPEC DOCELA ROZUMNÝ, ROZUMÍ TOMU CO UDĚLAL A OKAMŽITĚ SE PŘIZNAL.

 

FAKTA:

Ano, Raman Pratasevič se opravdu v přenosu běloruské televize „přiznal.“ Co už zpráva vynechává je fakt, že podle jeho otce měl zlomený nos a silná vrstva líčení zakrývala stopy bití a škrcení. Pratasevič mluvil rychle a nervózně, podle lidí, kteří ho znají, způsobem, který se mu naprosto nepodobá. Je držen ve věznici v pevnosti Piščalauskij, zvané též Valadarka. Ta je nechvalně proslulá tím, že zde podle většího počtu svědectví dochází k systematickému mučení zatčených odpůrců Lukašenkova režimu, mimo jiné i elektrickým proudem po „vzoru“ sovětské KGB. Rodině i právnímu zástupci je s Pratasevičem znemožňován kontakt.

 

ZÁVĚR Č. 1:

Ničemu, co Raman Pratasevič během svého věznění přizná, nelze přikládat větší váhu než třeba „přiznáním“ obviněných ve zinscenovaných procesech z padesátých let.  Běloruský režim je zcela stejného charakteru jako tehdejší komunistický, a používá také stejné metody.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Anos_Ramana_Pratasevi%C4%8De

https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/belarus-in-diesem-hinrichtungsknast-sitzt-der-entfuehrte-oppositionelle-protasew-76509560.bild.html  (německy)

https://meduza.io/en/feature/2021/06/04/a-confession-at-gunpoint

 

TVRZENÍ Č. 2:

A on řekne: 1. Jak polské speciální služby organizovaly pokus o státní převrat v Bělorusku. 2. Kdo v systému mocenských orgánů Běloruska spolupracuje s tajnými službami zemí NATO. …

 

FAKTA:

Celý šestibodový souhrn ve zprávě není nic než konspirační teoretizování kremelské propagandy a typicky ruský přístup spočívající v tom, že ideály neexistují. Kdokoliv protestuje proti vládě své země, i kdyby totalitní nebo nelegitimní, musí za to být někým placen. Imperialisty, Židy, cizáky a jejich tajnými službami – jednoduše někým. Rétorika Rudého práva plná „zkrachovalců a zaprodanců“ čiší z textu na míle daleko. Čistě fakticky většina opozičních běloruských organizací sídlí v zahraničí jednoduše proto, že v totalitním běloruském režimu fungovat nemohou. Platforma NEXTA, kterou Pratasevič spoluzaložil a sídlí v Polsku, je jen komunikačním kanálem, kde si sdíleli informace odpůrci Lukašenkova režimu, mimo jiné i během protestů v Bělorusku. Nemá žádnou doloženou spojitost s polským státem nebo tajnými službami a zpráva nepředkládá pro toto tvrzení ani jakékoliv důkazu. Jednoduše tvrdí, že to tak je… protože to tak musí být. A protože v ruském způsobu uvažovaní je cokoliv jiného prostě nepředstavitelné.

 

ZÁVĚR Č. 2:

Celý seznam je jen snůška typicky prokremelských konspirací bez sebemenšího důkazu.

 

TVRZENÍ Č. 3:

Proč Západ tak ostře reagoval na zatčení Protaseviče?

 

FAKTA:

Toto „odklonění“ mezinárodního letadla za použití vojenské stíhačky je přinejlepším vzdušné pirátství a přinejhorším státní terorismus. Právo není soutěž o to, kdo si víc dovolí na „ty druhé.“ Pratasevičův únos zakládá nebezpečný precedens, podle něhož by každý režim mohl takto unášet nepohodlné osoby z palub letadel, která pouze prolétají nad jeho územím. Nikdo už nebude v bezpečí, včetně naprosto nezúčastněných pasažérů – protože jak vážně byla míněna výhrůžka sestřelením letadla a zda by běloruský režim byl něčeho takového schopen, není nikdo schopen říct. Ostré reakci na celý incident se tak lze stěží divit. Z ohlasů bylo přitom zřejmé, že až do incidentu většina zahraničních médií vůbec netušila, kdo Raman Pratasevič vlastně je.

 

ZÁVĚR Č. 3:

Z tohoto, i celého zbytku je zřejmé, že autor textu nemá představu o tom, co znamená mezinárodní právo. Vše, co uznává, je právo silnějšího, ve kterém může každý všechno, na co si troufne. Běloruský režim podle tohoto výkladu měl právo unést Prataseviče prostě proto, že to udělat mohl…

 

Zdroje:

https://theconversation.com/belarus-kidnapping-what-international-law-says-about-capture-of-dissident-journalist-roman-protasevich-161511

https://www.npr.org/2021/05/25/1000008124/what-the-arrest-of-a-journalist-by-belarus-might-mean-for-the-rest-of-the-world

 

 

TVRZENÍ Č. 4:

…tam se setkal s šéfem krajně pravicové Národní aliance a aktivním účastníkem Majdanu Igorem Guzem. Na jeho návrh nastoupil do praporu Azov, kde absolvoval speciální výcvik střelby ze střelných zbraní, boje tváří tvář, sabotáže a podvratných prací a útočných operací…

 

FAKTA:

Lidé, kteří měli Ramana Prataseviče možnost osobně poznat, ho vesměs popisují jako sice zapáleného a nadaného novináře, ale také zbrklého, chaotického nešiku, který ztrácí věci, má problémy s orientací a obecně není příliš praktický. Rozhodně nepůsobí jako vhodný materiál na profesionálního vojáka, natož pak tajného agenta nebo dokonce „asasína.“ Tvrzení o „speciálním výcviku“ je v jeho případě zcela mimo realitu.

Tvrzení, že Raman Pratasevič bojoval v řadách Azovu, se poprvé objevilo v září 2020 na Telegramu a pocházelo z anonymního účtu podporujícího Alexandra Lukašenka. Následně bez povšimnutí zapadlo. Skutečností je, že neexistuje jediný očitý svědek, který by potvrdil, že viděl Prataseviče se zbraní v ruce. Švédský občan Mikael Skillt, který jako dobrovolník v Azovu bojoval v roce 2014, kdy tam měl být i Pratasevič, popřel, že by ho někdy na bojišti potkal, přestože si je jistý, že znal všechny Bělorusy, kteří tou dobou v Azovu bojovali. Bývalý velitel Azovu Andrij Biletskyj ve svém vyjádření napsal, že si vzpomíná na Prataseviče jako na jednoho z reportérů, který usiloval o osvobození okupované části Ukrajiny, ale rozhodně nebyl vojákem. Stojí přitom za zmínku, že překlad Biletského slov byl, omylem či záměrně překroucen: Slovo „боровся“ usilovat, bylo zaměněno za „бився“ tedy bojovat. Ve výsledku tak vznikl překlad, tvrdící, že Raman Pratasevič bojoval za osvobození okupované Ukrajiny, což je ovšem v tomto kontextu dezinterpretující: Pouze usiloval o získání akreditace, která by mu umožnila monitorovat události na ukrajinské frontě.

A konečně rovněž stojí za zmínku, kým je narativ o Pratasevičovi bojujícím v Azovu šířen a kde se poprvé objevil. V angličtině ho první publikovala anglická mutace RT. Následně započala exploze šíření po twitterových účtech, v drtivé většině prokremelských nebo podporujících běloruský režim. Nechybí notoričtí konspirační teoretici. Jakýkoliv věrohodný důkaz se však dodnes neobjevil.

 

ZÁVĚR Č. 3:

Tvrzení, že Raman Pratasevič byl bojovníkem v batalionu Azov, je vymyšlené. Neexistuje jediné svědectví nebo věrohodný důkaz, který by ho podporoval. Systematicky je šířeno lidmi spojenými v běloruským, anebo ruským režimem ve snaze Prataseviče zdiskreditovat a ospravedlnit jeho únos. Přesně mezi takové patří i autor článku.

 

Zdroje:

http://euromaidanpress.com/2021/05/26/protasevich-is-a-dissident-not-a-neo-nazi/

https://t.me/BiletskyAndriy/1838

https://twitter.com/MikaelSkillt/status/1397078900316966915

https://www.rt.com/russia/524867-belarusian-activist-neo-nazi/

https://twitter.com/ol_ignatenko/status/1396887751069470726

https://www.nihilist.li/2021/02/22/volodymyr-ishchenko-and-his-smear-campaign/

https://www.bbc.com/news/world-europe-57239521

 

 

 

POZNÁMKA O AUTOROVI:

Sergej Markov je propagandista úzce spjatý s Putinovým režimem, člen několika vládních komisí. Často publikuje v dezinformačních médiích, jeho rétorika je ostře protizápadní a protiukrajinská. Hlásá nutnost nastolení ruské nadvlády nad Evropou, potenciálně i za cenu vyvolání třetí světové války. Mnohé jeho názory jsou extrémní i na standardy podporovatelů ruského režimu. Rozhodně nejde o nezaujatého žurnalistu v žádném smyslu toho slova.

 

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sergey_Alexandrovich_Markov

https://www.spisok-putina.org/en/personas/markov-2/

 


Relevantní e-maily
10344 Protasevič řekne všechno... slyšíte vytí v bažinách? 2021-05-29 09:15:24