Show Email
Apologetika pití kávy. Neškodné – irelevantní.
[ 0] Když jsem byl na škole...
[ 1] tak jsme kávu řadili mezi nebezpečné návyky, stejně tak jako alkohol, stejně tak jako cigarety. A v průběhu konce 20. století a ještě více teďka na začátku 21. se ukazuje, že káva má benefity pro lidské zdraví. Snížuje riziko vzniku cukrovky druhého typu, snížuje riziko neurodegenerativních onemocnění, cévní mozkové příhody, Parkinsonových choroby, Alzheimerových choroby dokonce o 65%.
[ 31] při denní konzumaci. To znamená, nepůsobí to tak, že některé ty studie jdou proti sobě? Spíše ty modernější, novější potvrzují ty pozitivní účinky? Určitě ano. Snížují i umrtí na kardiovaskulární choroby. To, co dřív jsem měl strach, že při ischemické chorobě srdeční se káva vůbec nesmí pít, tak teď je to naopak. Pokud je kontrolovaný vysoký tlak, tak se káva doporučuje v těch dávkách 200 až 300 mg. To znamená, vy jste měl napsáno 400 mg.
[ 60] To už je silná káva, to už je dvojité espresso nebo filtrovaná káva, která má okolo těch 125. Běžný šálek má těch 50 až 80 mg. Takže se doporučuje těch 4 až 6 šálků kávy. A v těch moderních studiích se ukázala vliv na celkovou mortalitu, na celkovou umrtnost a i na umrtnost na rakovinu, která se snížuje právě.
[ 84] pravděpodobně kvůli obsahu polifenolů, antioxidantů v kávě. Když se vrátím k té studii, kvůli které jste dorazil, tak ta mluví o té ranní kávi, o důležitosti toho dát si ji po ránu. To znamená nalačno úplně hned jako první příjem čehokoliv do těla? Záleží na tom, kvůli čemu tu kávu pijeme. Pokud ji pijeme proto, aby nás nastartovala, tak je dobrá nalačno, ale musíme si uvědomit, že zvyšuje hladinu kyseliny solné v žaludku a pokud je riziko...
[ 113] vředové choroby, tak nám ten vřed může způsobit právě to, že jí dáme na lačno. Pokud jí dáme s nějakým jídlem nebo s mlékem, tak ten start bude o něco...
[ 124] pomalejší, ale účinek stejný. A ta studie právě ukázala to, že přes 40 tisíc lidí, u kterých to sledovali, srovnávali konzumaci kávy a lidi, kteří tu kávu nekonzumují, kdy konzumace kávy jeden až tři šálky denně snižuje umrtnost na kardiovaskulární onemocnění. A potom, když si udělali rozdíl mezi těmi ranními pijáky a těmi all-day drinkers, to znamená ty, kteří
[ 153] to konzumují celý den, tak vlastně u těch celodenních se to neukázalo, kdežto u těch ranních pijáků kávy jak jedna, tak dva, tak tři šálky snížují riziko umrtí na kardiovaskulárního nemocnění. Je proto nějaké vysvětlení, proč to ráno funguje lépe nebo jinak, než potom během celého dne? Je to první studie, to znamená, že jsou teď pouze úvahy o tom, proč by to tak mělo být. Jedna z těch úvah je narušení cirkadiání hory.
[ 183] pokud někteří z těch pijáků nespí po té kávě, to znamená narušení melatoninu. Druhé vstup do sympatometického systému, kdy v podstatě ta káva dokáže potom celodenně snížit srdeční tep. Pokud je v ranních hodinách, tak v těch odpoledních by se měl snížit. To je ta druhá možnost. A já si myslím, že budou studie, které se budou snažit tuto buď potvrdit, anebo vyloučit.
[ 212] Asi spíš myslím, že ta studie je jeden z výkřiků a že tomu tak nebude. Že i to celodenní pití kávy je zdravé.