Show Email
Dřív jsme byli v produkci řady potravin soběstační. Dnes je dovážíme z celého světa, čímž se mnohonásobně zvyšuje uhlíková stopa.
Přesně, já to říkám pořád, ale těm tupcům je to jedno. Koupila jsem hovězí a až doma jsem zjistila, že vyrostlo a poraženo bylo ve Španělsku, bouráno bylo v Holandsku a já ho koupila v Albertu. To se kravička povozila lodí i kamiony! Spočítala jsem to na cca 2600 km.
Zbytečné dovozy potravin mnohonásobně zvyšují uhlíkovou stopu, říká studie
Bezvadný článek, ten by měli politici citovat zpaměti i o půlnoci a chovat se podle toho k dosažení potravinové soběstačnosti. Kuřata z Brazílie apod. jsou mi úplně fuk.
https://www.tretiruka.cz/news/zbytecne-dovozy-potravin-mnohonasobne-zvysuji-uhlikovou-stopu-rika-studie/
---přepis článku---
Zbytečné dovozy potravin mnohonásobně zvyšují uhlíkovou stopu, říká studie
16.11.2024 07:46
Vepřové ze Španělska, drůbež z Brazílie, nebo jablka z Nového Zélandu. Zbytečně dovezené potraviny, tedy takové, které je možné vypěstovat u nás, a přesto je dovážíme ze zahraničí mají mnohonásobně vyšší uhlíkovou stopu než ty vyprodukované v tuzemsku. Na příkladu čtyř komodit to ukazuje modelový výpočet, který pro Zemědělský svaz ČR připravila společnost Fair Venture.
Ekologické dopady dovozu potravin do České republiky jsou obrovské. Analýza uhlíkové stopy vybraných komodit pro Zemědělský svaz za rok 2023 na malém vzorku ukazuje, že dovoz potravin, jako jsou jablka, cibule, drůbeží a vepřové maso, má výrazné negativní dopady na životní prostředí, kterým bychom se mohli vyhnout, pokud bychom využívali místní zdroje. „Na konkrétních modelových výpočtech lze vidět, že hon maloobchodů za cenou má neblahý dopad nejen na ekonomiku, ale i životní prostředí. Prodávat jablka z Chile nebo Nového Zélandu či dovážet vepřové ze Španělska a drůbež z Brazílie zkrátka nedává smysl, když jsme tyto potraviny schopní vyprodukovat sami, a to ve velmi vysoké kvalitě,“ říká Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.
Nahrazením dovozů by Česko mohlo snížit emise CO₂ až o miliony tun ročně
Česká republika v roce 2023 dovezla značné množství potravin, včetně 61,6 milionů kilogramů jablek, 60 milionů kilogramů cibule, 281 milionu kilogramů vepřového masa a 120 milionů kilogramů drůbežího. Tyto produkty často cestují stovky až tisíce kilometrů, což zvyšuje jejich uhlíkovou stopu. V případě některých komodit je rozdíl v emisích mezi dovozem a lokální produkcí až několikanásobný a tím i dopad na životní prostředí výrazný.
„Od Zemědělského svazu jsme dostali zadání, abychom spočítali, jakou uhlíkovou stopu zanechává dovoz potravin. Pro zjednodušení a názornost jsme počítali s objemy dovozu čtyř ukázkových komodit, které typicky umí čeští zemědělci vyprodukovat v dostatečném množství sami. Šlo o jablka, cibule, vepřové a drůbeží maso. Omezili jsme se na vliv dopravy / vzdálenosti ze země původu dová