Show Email
Článek o porovnání nákladů na výrobu hovězího a hmyzího proteinu. V článku jsou uvedeny zkreslující a nepravdivé informace. Autor využívá skutečnosti, že hmyzí proteiny jsou nabízeny ve specializovaných obchodech a je prováděn výzkum možností využití k výživě. Na tomto základě fabuluje nepravdivé údaje o tom, jak je výroba hmyzího proteinu ekonomický nesmysl.
Likedlin – Michal Pätoprstý: https://cz.linkedin.com/posts/patoprsty_cvrček-vs-kráva-jasné-resumé-z-průměrné-activity-7207399221451198464-SAaV
Facebook – Daniel Vávra https://www.facebook.com/photo/?fbid=10232595894668845&set=a.1110667535917
Xter Marcus Vallas
Vkontakte – Ján Bednář
Autor se pustil do cvrčko-salám byznysu zkoumaného na Mendelově univerzitě a dovolil si amatérským výpočtem ověřit tvrzení "vědce" z Brna, který zjevně dostal granty na výzkum pojídání hmyzu a hodně by zklamal, kdyby řekl, že to je blbost.
Z průměrné krávy je po roce cca 300 kg kvalitního masa. Průměrný cvrček domácí má 1g a dospělé velikosti dosáhne po dvou měsících. Abyste měli stejnou váhu cvrčků, potřebujete jich tedy 300 000.Podle ChatuGPT4o se při chovu vejde cca 4000 cvrčků do jednoho m3. K produkci 300 kil cvrččího salámu tedy potřebujete 75 m3. Vzhledem k tomu, že cvrček roste 6x rychleji než kráva, tak rozpočteno na rok se jedná o 12,5 m3. Klimatizovaného, vytápěného prostoru, kde musí být 27