Show Email
Prezentace (21 stran) "České zemědělství a potravinářská výroba před Zeleným údělem a po jeho implementaci". Dřív bylo všechno lepší, více jsme vypěstovali, půda je zdevastovaná hnojivy, 31 let se devastovalo živočišná výroba. Místo vlastní produkce dovážíme i brambory. EU jde o likvidaci našeho trhu s potravinami a ovládnutí jej vlastními výrobky. Opatření v rámci Zeleného údělu jsou nesmyslná a budeme na tom po nich ve všem ještě hůř.
Tak co Vy na to?
Předmět: Fwd: České zemědělství - srovnání 1990 až 2020
Text v pdf příloze:
Českého zemědělství a
potravinářská výroba před
Zeleným údělem a po jeho
implementaci
Ing. Zdeněk Jandejsek, CSc.
Člen představenstva AK ČR
Současný stav českého zemědělství
(údaje za rok 2020) ve srovnání s rokem 1990
A. ŽIVOČIŠNÁ VÝROBA
1990 2020 %
Skot v ks 3 506 000 1 404 117 40,0
Dojnice v ks 1 236 000 357 014 28,9
Mléko v litrech 4 802 000 000 3 083 800 000 64,2
Hovězí maso
v tunách ž.hm.
509 000 164 900 32,4
Žádná rozvinutá země nepřipustila takový
vývoj.
V případě vypuknutí konfliktu či přírodní
katastrofy je obyvatelstvo bez dostatečné
potřeby mléka, mléčných výrobků, masa, vajec,
ovoce a zeleniny, brambor atd.
Oslabování přísunu organického hnojiva do půdy
po dlouhá léta působí na snižování úrodnosti
půdy a její devastaci.
V ČR se produkuje 75 000 litrů mléka/100ha zemědělské půdy
V SRN se produkuje 170 000 litrů mléka/100 ha zemědělské půdy tj. 227
%.
V NL se produkuje 621 000 litrů mléka/100ha zemědělské půdy tj. 828
%.
Je úsměvné, když máme poslouchat od „odborníků“, že mléka je nadbytek a je
nutné snižovat stavy skotu.
I poslední kus skotu bude nadbytečný, jelikož ve starých zemích stoupla
produkce mléka od 7 % v SRN až do 29 %
v Irsku.
1. MLÉKO
2. STAVY PRASAT A VEPŘOVÉ MASO
1990 2020 %
Počet prasat
celkem v ks
4 790 000 1 404 000 29,3
Prasnice v ks 311 000 87 000 27,9
Vepřové maso
v tunách ž.hm
763 000 294 600 38,5
Je to neuvěřitelné, ale za 31 leté úsilí devastace
české živočišné výroby se podařilo tuto výrobu
dostat na měně než 30 %, zatímco uvedené
staré země několikanásobně zvyšovaly výrobu, i
když máme společný trh a v roce 1990 byla výroba v těchto zemích obdobná.
Pokud by zemědělská politika nebyla u nás
nastavena ve prospěch extenzivní výroby, ale ve
prospěch skutečných hospodářů, kterých máme
dostatek, nebyli bychom na pokraji likvidace
některých odvětví živočišné výroby.
B. ROSTLINNÁ VÝROBA
Pokles živočišné výroby v průměru na 1/3 , by měl logicky
přinést růst rostlinné výroby. Jak je to však ve skutečnosti?
Za pouhých 31 let se snížila výměra z. p. o 17,4 %, to je
neuvěřitelné.
1990 2020 %
Zemědělská
půda v ha
4 228 000 3 493 608 82,6
Jak to bude pokračovat v dalších desetiletích?
I když ŽV vyjádřená v produkci, tj. ve stálých cenách
klesla téměř na polovinu, jsou obiloviny pěstovány
pouze na 57,3 % orné půdy, oproti 61,8 % v roce 1990,
kde ŽV byla více než dvojnásobná.
Jen pro ilustraci, už v roce 1936 se obiloviny pěstovaly na
58 % orné půdy. Místo, abychom na půdě, která se
uvolnila po snížených ha na krmné plodiny, pěstovali
zeleninu a ovoce s vysokou potřebou lidské práce, u
kterých spotřeba stále roste, zlikvidovali jsme asi 2/3
ploch (ovoce a zeleniny).
Konzumujeme dováženou zeleninu a nevíme, na jakých půdách je pěstována, čím je chemicky ošetřována, jaká
hnojiva byla použita, zda není pěstována třeba na
kontaminovaných půdách.
„Potravina chudých“ – brambora, která zúrodňuje půdu, je to vznikající předplodina, vyčistí
pozemky bez použití chemických prostředků, je náročná na pracovní sílu.
V roce 1989 jsme jich pěstovali 115 446 ha a
v roce 2020 jen 23 877 ha tj. 20,8 % a z toho na
produkci škrobu 5 774 ha.
Je nutné dovážet většinu brambor ze Španělska,
Turecka, Egypta atd., kde neznáme podmínky pěstování nebo podpořit výrobu a výstavbu temperovaných skladů, zaměstnávat lidi a
vyrábět řadu výrobků z vlastní produkce?
PROČ MŮŽEME BÝT ÚSPĚŠNÍ V KOMODITÁCH, V
KTERÝCH NEMÁME SOBĚSTAČNOST?
•Přírodní podmínky pro výrobu v ČR jsou optimální k
výrobě všech produktů patřících do mírného pásma:
relativní dostatek srážek, půdní struktura (tam, kde
je dostatek organické hmoty dodávané organickým
hnojením)
dostatek slunečního svitu a teploty vyhovující délce
vegetace jednotlivých plodin
půdy jsou od hlinitopísčitých k produkci zeleniny až
po těžké půdy vhodné k pěstování obilovin.
Výrobně-technické podmínky:
jsou mimořádně dobré úrovně s výjimkou nedostatečného přísunu organických látek (z hnoje) a
vápnění
máme u hospodářů či sedláků hospodařících intenzivně
ale i šetrně, výnosy obilí, brambor, cukrovky, řepky,
ovoce, zeleniny, krmných plodin na úrovni hospodářů v
západních zemích s obrovskou výhodou koncentrace
výroby, vysokou produktivitou práce i nejkvalitnější techniku, která je ve světě nabízena
máme jednu z největších užitkovostí dojnic v Evropě (cca 9 tis. l. na dojnici a rok.
u intenzivní produkce vepřového masa v
repopulovaných chovech konkurujeme bez problému vyspělým chovům v západní Evropě, ale nižší cenou
práce a nižšími cenami krmiv jsme i levnější.
Jedině, co nám chybí je zemědělská gramotnost rádoby
zemědělských odborníků k nastavení motivujících podmínek k
podnikání a neznalost světových trendů v zemědělství, které
směřují k výrobě laciných potravin, nikoliv k prodeji
nejlacinějších dotovaných a v kvalitě podezřelých potravin:
ti, kteří káží zastropování EU obratem z národních zdrojů
dotují slučování menších hospodářství ve větší a dělají
vše, co přispěje ke koncentraci výroby, zvýšení
produktivity práce, lepšímu využití strojů atd.
naši kormidelníci zemědělství za 31 let nepochopili, že
našim souputníkům v EU nejde o vyvážený společný trh,
ale o likvidaci našeho trhu s potravinami a jeho ovládnutí
vlastními výrobky
o tom svědčí již uvedené několikanásobné produkce
jednotlivých komodit na 100 ha zemědělské půdy.
Předpokládaná implementace Zeleného údělu
mimo jiné zahrnuje
omezit používání pesticidů o 50 %
omezit používání průmyslových hnojiv o 30 %,
nyní o 20 %
omezit antimikrobiální látky pro zvířata o 50 %
produkci konvenčního zemědělství omezit ve
prospěch ekologického zemědělství na 25 až
30 %
snižovat stavy hospodářských zvířat z důvodu
produkce metanu.
Předpokládaná implementace Zeleného údělu
Tyto omezení jsou velmi nesrozumitelná, protože
nereflektují současnou úroveň používání jak pesticidů
na 1 ha zemědělské půdy, tak průmyslových hnoji na ha
orné půdy v jednotlivých zemích EU.
Pesticidy:
•ČR 1,89 kg účinných látek na 1 ha zemědělské půdy
•SRN 3,45 kg účinných látek na 1 ha zemědělské půdy
•FR 3,85kg účinných látek na 1 ha zemědělské půdy
•ES 5,65 kg účinných látek na 1 ha zemědělské půdy
•Itálie 7,8 kg účinných látek na 1 ha zemědělské půdy.
Pokud ČR sníží aplikaci pesticidů na 50 % dojde k snížení nejen
výnosů, ale i kvalita produktů nebude standardní (plísně…).
Pokud sníží používaní pesticidů země s nejvyšší spotřebou
pesticidů, dojde pouze k nižšímu nadužívání a nižšímu plýtvání,
ale úroveň kvality ani produkce se zásadně nezmění.
Naší nižší produkci opět uvolníme domácí trh ve prospěch
dovozů.
Průmyslová hnojiva:
•ČR cca 124 kg čistých živin na 1 ha orné půdy
•Švýcarsko cca 200 kg čistých živin na 1 ha orné půdy
•SRN cca 220 kg čistých živin na 1 ha orné půdy
•Holandsko cca 240 kg čistých živin na 1 ha orné půdy
•Belgie cca 290 kg čistých živin na 1 ha orné půdy
•Irsko cca 510 kg čistých živin na 1 ha orné půdy
Česká republika postupně snižovala spotřebu průmyslových
hnojiv na uvedených 124 kg čistých živin na 1 ha orné půdy,
když před vstupem do EU se spotřeba pohybovala kolem 300
kg č. ž. na 1 ha o. p. Snížení dosáhlo cca 60 %. Není tedy
důvodu dále snižovat o dalších 30 % či 20 %, jelikož dopady
dalšího snižování by omezily úrodu i kvalitu vyráběné
produkce.
Omezení antimikrobiálních látek pro zvířata o 50 % je opět
fikce. Proč?
- Řada zemí EU 27 využívá antibiotika několikanásobně víc než
Česká republika. Například v produkci vepřového Španělsko
používá antibiotika plošně a vyváží maso do celého světa a to
více než 70 % své produkce. ČR je postižena dovozem
španělského vepřového masa nejvyšším procentem.
- Pokud v ČR využíváme léčiva jen selektivně a budeme také
omezovat o 50 % antimikrobiální látky, neproběhne
odpovídající léčba a zvířata budou strádat a nebude možné je
vůbec chovat.
- Těžko pochopitelný je tento požadavek, když v humánní
medicíně spotřeba těchto látek stále roste a většina států
financuje rozsáhle výzkumy k získání nových a účinnějších
látek na této bázi.
- Jde opět o plácnutí do vody, k snížení těchto látek by mělo
docházet, ale vlivem výzkumu a prodeje nových účinných
léků, ale vždy selektivně podle výše spotřeby v každé
konkrétní zemi.
Omezení produkčního zemědělství o 25 až 30 % ve prospěch
ekologického zemědělství.
- ČR má v ekologickém režimu 15,7 % zemědělské půdy
- Rakousko v ekologickém režimu 5 % zemědělské půdy
- SRN má v ekologickém režimu 4,5 % zemědělské půdy
Pokud by došlo v celé EU k posunu ekologické výroby na 30 %
zemědělské půdy, dojde k nedostatku potravin, protože v
tomto režimu (ekologickém) je produkce na 1 hektar sotva
poloviční.
Snižování stavu hospodářských zvířat ve všech zemích EU
ve stejném rozsahu je úplný nesmysl.
- v ČR je na 1 ha z. p. 0,38 VDJ
- v SRN je na 1 ha z. p. 1,40 VDJ
- V Holandsku je téměř 3 VDJ na 1 ha z. p.
Z těchto připravovaných opatření plyne, že v ČR budeme
chovat na 1 ha zemědělské půdy méně než 0,2 VDJ a
v Holandsku 1,5 VDJ, to je téměř 8 krát více než u nás.
Teorie, jak řešit Zemědělský úděl do roku 2030 je nejen
utopie, ale tragédie nejen pro produkci dostatku potravin,
ale i pro životní prostředí v zemích s zanedbatelnou úrovní
živočišné výroby, jako jsou například ČR, Slovensko,
Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a další.
V případě implementace Zeleného údělu u nás v rozsahu navrhovaném dojde:
- k dalšímu snížení soběstačnosti v základních potravinách,
která není bezpečná již v současné době, v průměru všech
základních potravin je nyní cca 55 %
- nezajistit dostatek potravin v době, kdy máme vysokou životní
úroveň může směřovat k nepokojům obyvatelstva,
- dovoz potravin pak bude pocházet ze zemí MERCOSUR-u, kde
nejsou zajištěny standardy na úrovni EU,
- k snížení kvality potravin z důvodu používání u nás již
zakázaných přípravků ve výživě zvířat, léků u nás již
zakázaných (např. řady kokcidiostatik), hormonálních
přípravků apod.
- úroveň kvality domácích výrobků nemůže být nahrazena
stejnou kvalitou z dovozu, to bude působit na zdraví a
snižování dlouhověkosti naší populace. Největší škody vniknou
utlumením produkčního zemědělství ve prospěch ekologického
zemědělství a zavedení až 10 % neobdělávané půdy.
To přinese:
•Dojde k obrovskému výpadku přírodního organického hnojiva, což způsobí zejména:
- další snižování procenta humusu v půdě,
- špatnou údržnost vody v půdě
- další narušení drobtovité struktury půdy,
- další okyselování půd,
- utužování půdy a nedostatek vzduchu v půdě
- snížení množství půdních živočichů rozkládajících organické součásti půdy.
Výše uvedené nebude prospívat životnímu prostředí, ale
naopak bude snižovat úrodnost půdy a obyvatelstvo
vystaví také obrovskému nebezpečí v kvalitě a dostatku
potravin.
DĚKUJI ZA POZORNOST.
Podobné e-maily
14453 | Kam jsme to dopracovali ? Zemědělství ... je v háji ... ožebračené Česko ... | 2022-01-15 11:17:12 |
14540 | Děkujeme, odejděte... | 2022-01-25 21:36:34 |
19624 | Prezentace - další katastrofa pro ČR | 2022-09-15 21:49:00 |
20291 | ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ - srovnání 1990 a 2020 | 2022-11-08 08:50:52 |
28203 | ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ - srovnání 1990 až 2020. | 2024-02-18 16:59:20 |