Show Email
Původní text, napsaný pro web Haló, Ostrava! (únor, 2011), kritizující stav našeho zemědělství stylem "všechno špatně" v kontrastu s minulostí.
Je nejvyšší čas tu EU OPUSTIT !!!!!
Dostala jsem nesmírnou zlost
Maria Saláková
http://www.kotarbova.eu/?page_id=8364
Obchodníci a reklamy z nás dělají blbce. Promiňte ten
výraz, ale jinak se to ani nazvat nedá. V
hypersupermarketu prodávají zázračné „bio
francouzské“ kuře už po slevě za 160 Kč kilo, protože
prý je vychované na farmě, kde pobíhalo po dvoře a bylo
dokrmené cereáliemi.
Cereálie, dřív se tomu říkalo zrní! To se mi navíc
spojilo s tvrzením jednoho našeho novináře, který
napsal do Fragmentů článek, kde poznamenal, jak
naše kuřata jsou namačkána v klecích a krmena antibiotiky. Tak, aby
bylo jasno. Vím o čem píšu, protože jsem vysokoškolským vzděláním
zemědělec, vyrostla jsem na dvoře mezi slepicemi, husami, kačenami, s
kozami, koňmi, ovečkou. Když jsem dostala od rodičů výprask, tak jsem
se šla vybrečet krávě na krk. Navíc celý svůj profesní život jsem
pracovala v zemědělství, schvalovala porosty jako semenářský agronom,
dohlížela na pracovníky „výkupáckých“ laboratoří, zda dobře hodnotí
zrniny, pracovala u laboratorního stolu, psala metodiky pro laboratorní a
technologické postupy při skladování obilí a výrobě krmných směsí,
počítala receptury, navrhovala normy a posledních 10 let lovila na
internetu všechno, co se týkalo výživy zvířat, potažmo lidí. Tak mi,
prosím, věřte a přečtěte si tento článek, je to ve vašem vlastním zájmu.
Ano naše zemědělství bylo poznamenáno socializací, zcelováním
pozemků v nevhodných podmínkách a nevhodnými terénními úpravami,
ale to byly spíš výjimky a nebylo to všude. Staří sedláci moc dobře
věděli, proč je ta mez tam, kde zrovna je. Celá krajina byla uzpůsobena
tak, aby zadržovala vodu. Stejně tak zdravé lesy. Pro člověka je
nejdůležitější vzduch, voda a půda. O jakosti vzduchu nemluvím, o
jakosti vody a hlavně o jejím množství, které naší současnou krajinou jen
rychle prohrne, taky ne a o půdě – o ornici – největším našem pokladu,
to by bylo několik stránek málo. Při vstupu do EU jsme měli 120 %
potravinovou soběstačnost. Tlak nadprodukce „starých“ členských států
EU je tak vysoký, že i třeba v Rakousku, které si berou všichni za vzor
hospodaření (viz pan dr. Cílek v nedělní Moravcově debatě) za
posledních 15 let zaniklo 40 % malých farem, protože to ekonomicky
neustály. Přitom v Rakousku není tolik „hypersuper“ nadnárodních
řetězců, a tak každý obchodník musí koupit potraviny kolem sebe a ne je
vozit přes půl Evropy, případně zeměkoule, a přesto to malé farmy
ekonomicky vzdaly. Tvrdím, že naše zemědělství bylo na vysoké úrovni
a plně konkurenceschopné, nebýt nerovných, přímo vražedných
podmínek, které mu připravili naši politici.
Jela jsem nedávno po delší době autem po jižní Moravě. Na polích není
nic jiného než ječmen, pšenice, kukuřice a řepka. Kde jsou lány vojtěšky,
červeného jetele, řepy cukrové i krmné, hrachu, cibule, okurek, jahod,
mrkve, bobu … Vždyť už se vůbec nedá sestavit osevní postup. Jaký vliv
to má na strukturu půdy, jaký veliký splach je do potoků a řek. To ale
není cílem mého článku. Nemáme už žádný dobytek. Jak dlouho mohli
zemědělci vydržet výkupní cenu mléka za 5 Kč, když u nejlepšího
chovatele se výrobní náklady na 1 litr pohybují k 8 Kč. Tak se podřezaly
kravám krky. Chováme se přece ekonomicky! Stejně tak to skončilo u
chovů prasat a drůbeže. Nemá kdo žrát jetel, a tak se nepěstuje a není
chlévská mrva na hnojení, tolik potřebná pro zachování humusu a
udržení vody v půdě, není kde zpracovávat cukr, není kde zpracovávat
ovoce a zeleninu. První, co bylo zlikvidováno byla Fruta: v Modřicích, v
Miroslavi, ve Znojmě, a cukrovary, kdo je prodal Francouzům? Na
jednoho pracovníka v potravinářském průmyslu pracovalo v prvovýrobě,
to znamená na poli, v průměru 8 lidí. Že jsou teď všichni na sociální
podpoře a nevybereme tolik daní? To nevadí, zvedneme DPH! Že nám
ubylo orné půdy o 250 000 ha, že máme na nejkvalitnější orné půdě (kde
se pěstovala zelenina) logistická centra, hypersuper a sluneční kolektory,
to nevadí, však to zaplatíme všichni v ceně energie. Nejhorší ovšem je,
co jíme. A to musíme všichni.
Dám příklad maso. Už jsme potravinově soběstační na nějakých 60 %.
Naše hospodářská zvířata nejsou krmena antibiotiky minimálně 25 let a
už tehdy se dávalo pečlivě pozor, aby to nekolidovalo s lidskými léčivy.
Zvířata, která byla takto léčena, skončila povinně v kafilériích (státních!).
Soudruzi při centrálním plánovaní měli málo devíz na dovoz nezbytných
surovin, a proto se všechno do komplexních krmných směsí dávkovalo
na spodní hranici, viz třeba fosfor, sója (bez P a bílkovin to prostě nejde).
Veterináři v ČR kontrolují na všech jatkách vnitřnosti, játra, ledviny, kde
se kumulují těžké kovy, mykotoxíny a objeví všechny průšvihy. Zato u
dovozového masa, už mohou kontrolovat jenom svalovinu, protože
vnitřnosti se k nám nedováží, a v ní jsou koncentrace škodlivin tak nízké,
že je neobjeví. Hádejte, kdo snědl při ,,dioxinové“ aféře všechno
německé maso? Bylo levné, že?
Nejhorší ovšem je, že všechno z dovozu, co se u nás zabalí, dostane
EAN 985 a jsme u toho, nepoznáme odkud to je. Jedovatě podotknu
„nejvíc kravínů, prasečáků a drůbežáren“ je v Praze! Jíme drůbeží maso
z Brazilie, které tam nadnárodní řetězec koupil za 9,90 Kč za kg (zabalil
jako Vodňanské kuře), hovězí z Argentiny za 19,80 Kč (krmené výhradně
GMO sójou, která roste na místě čerstvě vyklučeného pralesa, tedy
zelených plic planety), ale balené v Praze třeba pro Ahold! Marže těchto
hypersuper je asi 48 % a to jsme nadávali za totáče Jednotě, že měla
12% marži.
Mléko, sýry – zdroj vápníku. V polovině sýrů jsou analogy (jsou 3 x
levnější než tvaroh). Mám to dál rozvádět? Co se stalo s naším
tvarohem? Už z něj buchty neuděláš! Ve všem je nacpaný modifikovaný
škrob a případně vláknina, aby zadržovaly vodu. Kde jsou naše kvalitní
sýry? Co s nimi udělal francouzský majitel Želetavy? Jogurty nejsou
jogurty, ale nabarvený, navoněný ochucený škrob. Vezměte rozum do
hrsti, jogurt je jen to, co má v názvu jogurt (přikázáno EU). Žádné Dobré
mámy, Activie, či jak se to všechno jmenuje. Žádný problém, však
všechen chybějící vápník, hořčík, atd zakoupíme v lékárnách!
Díváte se občas v televizi, jak vaří špičkoví kuchaři: Ital v kuchyni,
Zdeněk Polreich? Používají zásadně „prvotní“ suroviny. Rovněž s tuky je
to všelijaké. Kolik si myslíte, že člověk jako zvíře snědl olejnatých
semen? Zato jedl sádlo a pil syrové, nehomogenizované tedy plnotučné
mléko, ale také se hýbal! Olivový olej, panenský, ano! Ale jen do tří
měsíců po vylisování, to už jej „hypersuper“ přivezou k nám.
Nejkvalitnější olej je čistý řepkový, dostanete jej ale koupit? Omega
mastné kyseliny největší nesmysl, ty naopak zacpávají cévy a způsobují
záněty. Najděte si nejnovější výzkumné zprávy o cholesterolu, ale ty sem
snad ještě z USA nedorazily.
To, co je jinde už dlouho v potravinářství zakázané, tak u nás se o tom
ani nemluví. Přeskočím chleba – o hrůzo, naše základní potravina. A to
jsem se ještě netrefovala do tekutin, které nám obchod nabízí. Hromady
PET lahví. Podívali jste se někdy na obsah ovocného podílu? Že bifenily
pronikají z obalu dovnitř do obsahu? Že oxid uhličitý v sycených vodách
je znečištěn příměsemi? Že nejkvalitnější voda je z vodovodního
kohoutku. Že dlouhodobé pití minerálních vod je nepřirozené. Člověk
jako zvíře pil povrchovou vodu. Chcete pokračovat?
Letos je v naší republice zasázeno jen 30 000 ha brambor a lékaři
naříkají, že málo jíme brambory (zdroj draslíku a vitamínu C). Dříve jsme
jich snědli téměř třikrát tolik. Jistě, přestala jsem kupovat brambory také,
ne protože jsou drahé, ne protože jsou odněkud z Tramtárie, ale protože
jsou zelené, skladované na světle a tudíž jedovaté a karcinogenní. Jak
může někdo nabízet zelené brambory, vždyť se to nesmí dávat ani
dobytku? Upozorňovala jsem paní vedoucí našeho Alberta tady na
sídlišti, ať ty zelené brambory vyhodí. Ano provedla to, ale dnes už jsou
tam zelené zase, protože na světle zezelenají už za tři dny.
A ještě abych nezapomněla na ty klece. Brojleři u nás rozhodně v klecích
nebydlí, ani chovné kuřice. Bydlí v nich nosnice a jim předepisuje EU
velikost klecí. Myslíte si snad, že jinde v EU se klece nepoužívají?
Tááák už jsem si notně zanadávala, a tak končím