Show Email
Původní text, napsaný pro web Haló, Ostrava! (únor, 2011), kritizující stav našeho zemědělství stylem "všechno špatně" v kontrastu s minulostí.
Je nejvyšší čas tu EU OPUSTIT !!!!!
Dostala jsem nesmírnou zlost
Maria Saláková
http://www.kotarbova.eu/?page_id=8364
Obchodníci a reklamy z nás dělají blbce. Promiňte ten
výraz, ale jinak se to ani nazvat nedá. V
hypersupermarketu prodávají zázračné „bio
francouzské“ kuře už po slevě za 160 Kč kilo, protože
prý je vychované na farmě, kde pobíhalo po dvoře a bylo
dokrmené cereáliemi.
Cereálie, dřív se tomu říkalo zrní! To se mi navíc
spojilo s tvrzením jednoho našeho novináře, který
napsal do Fragmentů článek, kde poznamenal, jak
naše kuřata jsou namačkána v klecích a krmena antibiotiky. Tak, aby
bylo jasno. Vím o čem píšu, protože jsem vysokoškolským vzděláním
zemědělec, vyrostla jsem na dvoře mezi slepicemi, husami, kačenami, s
kozami, koňmi, ovečkou. Když jsem dostala od rodičů výprask, tak jsem
se šla vybrečet krávě na krk. Navíc celý svůj profesní život jsem
pracovala v zemědělství, schvalovala porosty jako semenářský agronom,
dohlížela na pracovníky „výkupáckých“ laboratoří, zda dobře hodnotí
zrniny, pracovala u laboratorního stolu, psala metodiky pro laboratorní a
technologické postupy při skladování obilí a výrobě krmných směsí,
počítala receptury, navrhovala normy a posledních 10 let lovila na
internetu všechno, co se týkalo výživy zvířat, potažmo lidí. Tak mi,
prosím, věřte a přečtěte si tento článek, je to ve vašem vlastním zájmu.
Ano naše zemědělství bylo poznamenáno socializací, zcelováním
pozemků v nevhodných podmínkách a nevhodnými terénními úpravami,
ale to byly spíš výjimky a nebylo to všude. Staří sedláci moc dobře
věděli, proč je ta mez tam, kde zrovna je. Celá krajina byla uzpůsobena
tak, aby zadržovala vodu. Stejně tak zdravé lesy. Pro člověka je
nejdůležitější vzduch, voda a půda. O jakosti vzduchu nemluvím, o
jakosti vody a hlavně o jejím množství, které naší současnou krajinou jen
rychle prohrne, taky ne a o půdě – o ornici – největším našem pokladu,
to by bylo několik stránek málo. Při vstupu do EU jsme měli 120 %
potravinovou soběstačnost. Tlak nadprodukce „starých“ členských států
EU je tak vysoký, že i třeba v Rakousku, které si berou všichni za vzor
hospodaření (viz pan dr. Cílek v nedělní Moravcově debatě) za
posledních 15 let zaniklo 40 % malých farem, protože to ekonomicky
neustály. Při