Show Email
Společností v posledních týdnech rezonují problémy s obilím, masem a vejci dováženými z Ukrajiny. Kontroly obilí sice dopadly v pořádku, ale kvalita je horší. Mnohem rizikovější bude ale konzumace ukrajinských živočišných výrobků, protože Ukrajina nepatří do Evropské unie, takže nemusí splňovat velmi přísné regulace, které v EU máme, např. GMO, které jsou v EU zakázané.
Strach z ukrajinského masa. Používají zakázaná krmiva, varuje šéfka potravinářů | TN.cz (nova.cz)
Přepis článku v odkaze:
---
Cena potravin v posledních měsících trápí peněženky Čechů. Podle šéfky potravinářů Dany Večeřové za to může jedno z největších navýšení cen energií v rámci Evropy. Ve čtvrtečním pořadu Naše Česko promluvila také o obavách z ukrajinských potravin. Jejich dovoz se zvyšuje a Ukrajina nemusí dodržovat normy Evropské unie, upozornila.
Čechy už několik měsíců trápí ceny jídla. "Česko se pohybuje na chvostu Evropy, protože máme problém s vysokými náklady. Enormně se nám zvedly podle typu výrobku o 40 až 80 procent. Podle Eurostatu patříme k zemím, kde došlo k nejvyššímu zvýšení cen energií, což se logicky musí propsat na nákladech," nastínila prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.
V porovnání se sousedními zeměmi si podle ní nestojíme dobře. "Máme dvakrát vyšší ceny energií, než jsou v Německu nebo Polsku. Zároveň je ale v těchto zemích podstatně nižší daňová zátěž potravin. Mně se nelíbí připomínky, že DPH nehraje roli. Polsko má na 300 položek, které běžně nakupujete, nula procent daně, Německo sedm procent DPH z potravin oproti našim 15 procentům," nelíbí se Večeřové.
Podle Potravinářské komory by měla vláda snížit strop energií. "Máme ty ceny jedny z nejvyšších v Evropě. Zároveň musíme řešit DPH, protože máme jedno z nejvyšších. Je také potřeba velmi intenzivně investovat do zemědělství a potravinářství. Je nutné si říct, co chceme pěstovat a chovat, a mít jasnou strategii," míní šéfka potravinářů.
V posledních měsících se mluvilo o tom, že sadaři budou kácet jabloňové sady, protože se jim nevyplatí jablka pěstovat. "U polských jablek se stále používají pesticidy v daleko větší míře, než je obvyklé, jak zjistila potravinářská inspekce. Dokonce prý používají zakázané pesticidy, takže bych byla velmi opatrná, ale i tak je to velká konkurence pro naše ovocnáře," popsala Večeřová.
Obavy z ukrajinských potravin
Společností v posledních týdnech rezonují problémy s obilím, masem a vejci dováženými z Ukrajiny. "Naši mlynáři nebyli úplně spokojeni s kvalitou obilí z Ukrajiny. Jeho kvalita byla taková, že to bylo dobré akorát na krmení, a to ještě s otazníkem. Tu mouku z toho nebyli schopní vyrobit. Kontroly sice dopadly v pořádku, ale ta kvalita byla horší," nastínila problematiku Večeřová.
Mnohem větší strach má ale z konzumace ukrajinských živočišných výrobků. "Mám obavy o maso. Je potřeba si uvědomit, že Ukrajina nepatří do Evropské unie, takže nemusí splňovat ty velmi přísné regulace, které v EU máme. Oni mohou krmit třeba i krmivy s geneticky upravenými organismy (GMO), které jsou v EU zakázané," vysvětlila šéfka potravinářů.