Show Email
Text - pažitka je hotový zázrak na kdejaké zdravotní neduhy, včetně vysokého krevního tlaku a rakoviny apod. Lze s ní dochutit kde co. Máme ji mít neustále u sebe, pěstovat ji a vytrvale používat.
- začni sít celý záhon...
CHRÁNÍ PŘED RAKOVINOU JÍCNU, ŽALUDKU, PRSU
I PLIC!
PAŽITKA NENÍ NÁROČNÁ NA PĚSTOVÁNÍ A MĚL
BY JI MÍT KAŽDÝ DOMA.
JE TOTIŽ NEJEN CHUTNÁ, ALE I VELMI ZDRAVÁ.
PAŽITKA JE NENÁPADNÁ ZELENINA, KTERÁ BY
NEMĚLA CHYBĚT V ŽÁDNÉ DOMÁCNOSTI. PĚSTOVAT SE
DÁ VENKU NA ZAHRADĚ, ALE I V PANELÁKOVÉM BYTĚ
NĚKDE NA OKNĚ. MÁ VELMI ŠIROKÉ VYUŽITÍ A JE
VÝTEČNÝM POMOCNÍKEM HLAVNĚ VE STUDENÉ KUCHYNI.
KROMĚ TOHO, ŽE JE DOBRÁ, MÁ V SOBĚ
OBROVSKÉ MNOŽSTVÍ ZDRAVÝCH LÁTEK A DOKÁŽE
VAŠE TĚLO CHRÁNIT I PROTI MNOHA DRUHŮM
RAKOVINY!
PAŽITKA JE HOJNĚ ROZŠÍŘENÁ V EVROPĚ, ASII
I NA SEVERU AMERIKY. CHUTNÁ A VONÍ, JAKO JEMNÁ
CIBULKA. V KUCHYNI MÁ ŠIROKÉ POUŽITÍ. DÁ SE
JÍ OCHUTIT CHLÉB S MÁSLEM (SÁDLEM) NEBO
POLÉVKY. VYLEPŠUJE CHUŤ BRAMBOR, VAJEČNÝCH
JÍDEL, POLÉVEK A OMÁČEK. PŘIDÁVÁ SE I K
LEHKÝM RYBÍM SPECIALITÁM NEBO DO OMÁČEK.
PAŽITKA POVZBUZUJE CHUŤ K JÍDLU, PODPORUJE
TRÁVENÍ, USNADŇUJE ZAŽÍVÁNÍ PŘI
REKONVALESCENCI A MÁ PROTIZÁNĚTLIVÉ ÚČINKY. JE
CENĚNA PRO VELKÝ OBSAH BÍLKOVIN, JE ZDROJEM
VITAMÍNU C I B2 A CELÉ ŘADY MINERÁLŮ, JAKO JE
SODÍK, VÁPNÍK, ŽELEZO NEBO FOSFOR. DOPORUČUJE
SE KONZUMOVAT JEN V SYROVÉM STAVU, NEBOŤ
SUŠENÁ ZTRÁCÍ SVÉ AROMA.
PAŽITKA JE MALÝ ZÁZRAK PŘÍRODY! :-)
PROČ JÍST PAŽITKU?
1. PAŽITKA VÝBORNĚ PODPORUJE CHUŤ K JÍDLU A
TVORBU TRÁVICÍCH ŠŤÁV.
2. JE ÚČINNÁ PROTI STŘEVNÍM PARAZITŮM.
3. SNIŽUJE KREVNÍ TLAK.
4. OBSAHUJE VYSOKÉ MNOŽSTVÍ VITAMÍNU C,
RIBOFLAVIN, DRASLÍK, VÁPNÍK, FOSFOR, SODÍK,
ŽELEZO A BETA-KAROTEN.
5. NAŤ PAŽITKY MÁ MNOHOSTRANNÉ VYUŽITÍ. JE
NEOCENITELNOU HLAVNĚ VE STUDENÉ KUCHYNI.
ÚČINNÉ LÁTKY V PAŽITCE.
OBSAHUJE VYSOKÉ MNOŽSTVÍ VITAMÍNU C, DÁLE
RIBOFLAVINU, DRASLÍKU, VÁPNÍKU, FOSFORU, SODÍKU,
ŽELEZA A BETA-KAROTENU.
PAŽITKA JE VÝBORNÉ STOMACHIKUM – PODPORUJE
CHUŤ K JÍDLU A TVORBU TRÁVICÍCH ŠŤÁV. JE
ÚČINNÁ I PROTI STŘEVNÍ PARAZITŮM A SNIŽUJE
KREVNÍ TLAK. CHRÁNÍ PŘED RAKOVINOU JÍCNU,
ŽALUDKU, TLUSTÉHO STŘEVA, PRSU I PLIC. MÁ TAKÉ
PROTISKLEROTICKÝ, DEZINFEKČNÍ A IMUNO
STIMULAČNÍ ÚČINEK
ČISTÍ STŘEVA. JE IDEÁLNÍ, JAKO DOBRÁ
UKLÍZEČKA NAŠICH STŘEV. MĚLI BY JI JÍST LIDÉ
S VYSOKÝM KREVNÍM TLAKEM. OBSAHUJE PROSPĚŠNÉ
VITAMÍNY, VÁPNÍK, ŽELEZO I BETA KAROTEN.
ZDRAVOTNÍ VÝHODY PAŽITKY.
PAŽITKA MÁ VELMI NÍZKÝ OBSAH KALORIÍ, 100 G
ČERSTVÝCH LISTŮ OBSAHUJE POUZE 30 KALORIÍ.
NICMÉNĚ, BYLINKA OBSAHUJE MNOHO ZNAMENITÝCH
FLAVONOIDŮ, ANTIOXIDANTY, ROSTLINNÉ VLÁKNINY,
MINERÁLNÍ LÁTKY A VITAMÍNY, KTERÉ MAJÍ
OSVĚDČENÉ PŘÍNOSY PRO ZDRAVÍ.
PODOBNĚ, JAKO JARNÍ CIBULKA OBSAHUJE PAŽITKA
VÍCE ROSTLINNÉ VLÁKNINY, NEŽ OSTATNÍ
ZÁSTUPCI CIBULOVITÝCH ROSTLIN, JAKO CIBULE,
ŠALOTKA, PÓREK A PODOBNĚ.
100 G ČERSTVÝCH LISTŮ VÁM POSKYTNE 2,5 G, COŽ
JE 7 % Z DENNÍ DOPORUČENÉ DÁVKY VLÁKNINY.
OBSAHUJE ALICIN.
LABORATORNÍ STUDIE UKAZUJÍ, ŽE ALICIN SNIŽUJE
PRODUKCI CHOLESTEROLU. DÁLE SE TAPOTVRDILY
ANTIBAKTERIÁLNÍ, ANTIVIROVÉ A ANTIHOUBOVÉ
ÚČINKY. ALICIN TAKÉ SNIŽUJE TUHOST CÉV A TÍM
PAŽITKA SNIŽUJE CELKOVÝ KREVNÍ TLAK. KROMĚ
TOHO MÁ FIBRINOLYTICKÉ ÚČINKY,
KTERÉ ODSTRAŇUJÍ SRAŽENINY V CÉVÁCH, COŽ
POMÁHÁ SNÍŽIT CELKOVÉ RIZIKO ISCHEMICKÉ
CHOROBY SRDEČNÍ (ICHS), PERIFERNÍ CÉVNÍ
ONEMOCNĚNÍ A MRTVICE.
PAŽITKA PŘEKVAPIVĚ OBSAHUJE VÍCE VITAMINU A
NEŽ JAKÁKOLIV JINÁ CIBULOVÁ ZELENINA.
100 G ČERSTVÝCH LISTŮ OBSAHUJE 145 % DENNÍ
DOPORUČENÉ DÁVKY. KROMĚ TOHO ZELENÉ LISTY
OBSAHUJÍ JINÉ FLAVONOIDY, FENOLOVÉ ANTIOXIDANTY,
JAKO JSOU KAROTENYZEA-XANTHIN A LUTEIN. SPOLEČNĚ
TYTO SLOUČENINY POMÁHAJÍ CHRÁNIT LIDSKÉ TĚLO
PŘED RAKOVINOU PLIC A ÚSTNÍ DUTINY.
PAŽITKA MÁ TAKÉ NĚKTERÉ DALŠÍ DŮLEŽITÉ
VITAMÍNY, JAKO JE VITAMIN C A K, VE SKUTEČNOSTI,
PAŽITKA JE JEDNÍM Z NEJBOHATŠÍCH ZDROJŮ
VITAMÍNU K. 100 G ČERSTVÝCH ZELENÝCH LÍSTKŮ
OBSAHUJE 212,7 MIKROGRAMŮ NEBO 177 % DOPORUČENÉ
DENNÍ DÁVKY TOHOTO VITAMINU.
VĚDECKÉ STUDIE UKAZUJÍ, ŽE VITAMÍN K MÁ
POTENCIÁLNÍ ÚLOHU PRO ZDRAVÍ KOSTÍ, A
TOPODPOROU TVORBY KOSTÍ A JEJICH
POSILOVÁNÍ. VITAMIN-K V POTRAVĚ POMÁHÁ
PŘEDCHÁZET POŠKOZENÍ NEURONŮ V MOZKU, A TÍM SE
PODÍLÍ PŘI LÉČBĚ A ZPOMALENÍ
POSTUPU ALZHEIMEROVY CHOROBY.
ČERSTVÁ PAŽITKA JE BOHATÝM ZDROJEM
FOSFÁTŮ. 100G LISTŮ PAŽITKY ZAJIŠŤUJE 105
MIKROGRAMŮ, NEBO 26 % DENNÍ DOPORUČENÉ DÁVKY
FOSFÁTŮ. KYSELINA LISTOVÁ JE NEZBYTNÁ PRO
SYNTÉZU DNA A BUNĚČNÉHO DĚLENÍ. PŘIMĚŘENÉ
MNOŽSTVÍ KYSELINY LISTOVÉ V POTRAVĚ
BĚHEM TĚHOTENSTVÍ MŮŽE POMOCI
ZABRÁNIT DEFEKTEM NEURÁLNÍ TRUBICE PLODU
DÍTĚTE.
V LISTECH PAŽITKY JSOU ZASTOUPENY I VITAMÍNY
ZE SKUPINY B-KOMPLEX, STEJNĚ JAKO NĚKTERÉ
ZÁKLADNÍ MINERÁLNÍ LÁTKY, JAKO JE MĚĎ,
ŽELEZO, MANGAN, ZINEK A VÁPNÍK. LISTY ZELENINY
OBSAHUJÍ NĚKOLIK DŮLEŽITÝCH VITAMÍNŮ, JAKO JE
PYRIDOXIN, KYSELINA PANTOTENOVÁ, NIACIN,
RIBOFLAVIN,
Tato zpráva byla zkontrolována na viry
programem Avast Antivirus.
www.avast.com
[https://www.avast.com/antivirus]
čas_tempus fugit.gif
11.86 KiB