bg-3-1
Eldariel je veřejnou verzí databáze dezinformačních řetězových e-mailů, které kolují českým kyberprostorem. Umožňuje anonymní přístup široké veřejnosti. Z důvodu informační toxicity je obsah e-mailů strojově zkrácen, aby tato databáze nemohla sloužit k jejich dalšímu šíření. Pro novináře, výzkumníky z akademické sféry apod. je určena plná verze databáze obsahující plnou, nekrácenou verzi obsahu. O přístup lze požádat na adrese cesti.elfove(at)gmail.com, součástí žádosti musí být její zdůvodnění. Čeští elfové si vyhrazují právo před schválením přístupu ověřit identitu žadatele. Případné zájemce upozorňujeme, že databázi na základě požadavků bezpečnostních složek státu neposkytujeme třetím stranám formou kopií, neumožňujeme její automatizované dálkové zpracování a netolerujeme pokusy o její automatické stahování a kopírování.

Ukázat Factcheck

Sputnik vyhrál na celé čáře

Aktualizováno: 2021-05-28 19:08
Publikováno: 2021-05-28 19:08

Sputnik V – pokec 24

  1. Souhrn

Zdroj: https://www.pokec24.cz/nezarazene/the-wall-street-journal-putin-vyhral-svetovy-zavod-s-vakcinami

    1. Rozbor textu

Souhrn

Uvedený článek na webu pokec24 je překlad z ruského webu cont.ws (který zase odkazuje zdrojem na téměř totožný článek na rusvesna.su) z počátku února 2021. Jedná se defacto o reklamní sdělení vyzdvihující ruskou vakcínu a hanící ostatní vakcíny (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac).

Faktická část ohledně účinnost a bezpečnosti je opřena o doposud jediná data publikovaná v časopise Lancet v únoru (zde). I přestože se k této studií vynořují některé pochybnosti ohledně validity publikovaných dat (1, 2) a dále ohledně shody studované vakcíny s tím, co je dodáváno do jiných zemí (zdravotnický deník), tvrzení v této části jsou nadnesena pouze mírně. Další část článku na webu se věnuje seznamu osob (Macron, Merkelová, ředitel evropské pobočky WHO), které oceňují data z Lancet a připouští, že by jejich země o Sputnik uvažovaly, přičemž článek mnohdy opomíjí pokračování tvrzení, že tomu bude až po zhodnocení (evropskou) lékovou agenturou.

V druhé polovině se odkazovaný článek nekriticky věnuje vyzdvihování ruské vakcíny ohledně technologie, účinnosti a finanční stránky – v této části je zhusta odkazováno na články autora Jevgenije Bloka na webu ObetomNegovoryat.ru.

 

  1. Studie v Lancet
    1. Tvrzení

Předběžná analýza rozsáhlé klinické studie zveřejněné v úterý v britském lékařském časopise The Lancet ukázala, že vakcína „Sputnik V“ je účinná z 91,6% při prevenci COVID-19 a poskytuje úplnou ochranu před závažnými případy. Očkování proběhlo bez závažných vedlejších účinků. Vakcína se také považuje za bezpečnou pro starší lidi, píše WSJ .

Publikace píše, že „uznání účinnosti „Sputniku V“ znamená vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina v celosvětovém závodě s vakcínami, poskytuje důvěru v schopnosti ruské vědy a medicíny a vyvrací část kritiky, které Moskva čelila kvůli zrychlenému vývoji vakcíny a nedostatku publikovaných údajů o testech.“… https://on.wsj.com/3tpt72v

 

    1. Fakta

Zpráva odkazuje na článek ve Wall Street Journal rozebírající doposud jediné dostupné výsledky z klinické studie. Reálný článek v časopisu Lancet je z 2. února 2021 zde. Jedná se o dílčí výsledky (interim results), přičemž studie dále probíhá. V rámci publikace je jiný počet dobrovolníků (21 977). Účinnost vakcíny je uvedena správně, nicméně pro podrobnost je nutné zmínit, že se jedná o snížení rizika nákazy od 21. dne po první dávce o 91,6% (95 Intervaly spolehlivosti tohoto údaje byly 85,6 – 95,2%). Většina (94%) z hlášených nežádoucích událostí ve studii byla skutečně mírného charakteru (7485 z celkových 7966 událostí). U 45 (0,3%) z 16 427 dobrovolníků ve skupině vakcíny a 23 (0,4%) ve skupině placeba byly závažné nežádoucí události, které však byly prohlášeny nesouvisející s vakcinací. Během studie byla hlášena 4 úmrtí: 3 (<0,1%) ve skupině vakcíny a 1 (<0,1%) ve skupině placeba, přičemž opět byly považovány za nesouvisející s vakcinací.

 

    1. Tvrzení

Jeden z nejvlivnějších lékařských časopisů na světě – britsko-nizozemské vydání The Lancet v úterý zveřejnilo výsledky třetí fáze klinických studií s ruskou vakcínou „Sputnik V“. Na příkladu více než 20 tisíc dobrovolníků se ukázalo, že ruská vakcína je vyráběna ve vysoké kvalitě. Nezpůsobuje vážné vedlejší účinky a buduje silnou imunitu. Studie „Sputniku V“ ukázaly, že vakcína je účinná z 91,6%.

    1. Fakta

Pasáž odkazuje na ruský web Vzhlad (vz.ru), místo na původní publikaci v Lancet z 2. února 2021 (zde). S ohledem na nejistoty ohledně shody tohoto přípravku ve studii Lancet s přípravky dodávanými do různých zemí nelze „kvalitu výroby“ potvrdit (zdravotnický deník). Ve studii byly hlášeny i závažné nežádoucí události, nicméně jejich vyhodnocení usoudilo, že s vakcinací nesouvisejí a to včetně 3 úmrtí ve skupině s aktivní vakcínou.

Přestože byla studie publikovaná v prestižním časopise, záhy po její publikaci se objevily otázky ohledně některých publikovaných dat. V rámci otevřeného dopisu autorům publikace se vyjádřila skupina vědců, že některé grafy a některá čísla obsahují nevysvětlitelné opakující se vzory (což v některých případech může naznačovat manipulaci s daty). Podle některých zdrojů plánuje Evropská léková agentura (EMA) prošetřit, zda při provádění studie byly dodrženy mezinárodní etické standardy klinických studií – mezi dobrovolníky této studie totiž byli zahrnuti také ruští armádní příslušníci a státní zaměstnanci, na které tím mohl být jejich nadřízenými prováděn nátlak, což EMA chce prošetřit v rámci auditu studie

 

  1. Kdo další vakcínu hodnotil (WHO, Macron, Merkel)

 

    1. Tvrzení

Výsledky již vyhodnotila evropská kancelář Světové zdravotnické organizace (WHO). 

    1. Fakta

Pasáž odkazuje na ruský web Vzhlad (vz.ru), který s odkazem na RIA Novosti cituje evropského ředitele pobočky WHO Hanse Kluge. Ten k 4. 3. 2021 uvedl, že uvítal výsledky z klinické studie a zahájení hodnocení vakcíny evropskou lékovou agenturou (EMA), jelikož „zoufale potřebujeme rozšířit portfolio dostupných vakcín“. Probíhající hodnocení však není dokončeno.

 

    1. Tvrzení

Ve středu francouzský prezident Emmanuel Macron připustil používání „Sputniku V“ ve své zemi. 

    1. Fakta

Pasáž opět odkazuje na další článek v Vzhlad (vz.ru) (z 3. 2: 2021) odkazující na RIA Novosti. 2. 2. 2021 Emanuel Macron v inteview pro televizní kanál TF1 (zdroj:connexionfrance.com) uvedl, že na základě nezávislého vědeckého hodnocení evropské autority a národní lékové autority se Francie rozhodne, zda vakcínu schválit nebo ne.

 

    1. Tvrzení

Německá kancléřka Angela Merkelová již dříve v rozhovoru s Vladimírem Putinem oznámila, že je připravena na spolupráci, výrobu a používání ruské vakcíny na území Evropské unie. 

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že ruská vakcína proti koronaviru „Sputnik V“ vyvinutá institutem Gamaleja za účasti ruského ministerstva obrany vykázala „dobré výsledky“. 

Oznámila to v rozhovoru pro časopis ARD.

 

    1. Fakta

Pasáž odkazuje na článek na Vzhlad (vz.ru) z 21. 1. 2021, který s odkazem na RIA Novosti cituje Angelu Merkel. Odkaz na web ARD je nefunkční, nicméně Angela Merkel skutečně pro ARD k počátku února 2021 (zdroj DW.com) řekla, že každá vakcína je pro EU vítaná a Sputnik V může být užíván, pokud obdrží regulační schválení. Pochválila také dobrá klinická data publikovaná v Lancet.

 

  1. Srovnání s dalšími vakcínami

Následující pasáž obsahuje několik tvrzení ohledně finanční stránky a dalších vakcín

    1. Několikrát zmíněný článek z 23. 8. 2020 na webu obetomnegovoryat.ru od Jevgenije Bloka obviňující WHO a kyperskou společnost z hanění ruské vakcíny z finančních důvodů.
    2. Článek od Bloka na stejném webu z 30. 11. 2020 hanící vakcínu Moderna zejména po stránce finanční a reakce trhů.
    3. Článek Bloka na stejném webu z 12. 1. 2021 hanící špatné výsledky čínské vakcíny a výsledky vakcíny AstraZeneca
    4. Anglo-švédská AstraZeneca dokázala vytvořit vakcínu s vyšší účinností až poté, co jim byla přenesena jedna ze složek ruského „Sputniku V“. – Nepravda – zatímco Sputnik používá dva různé lidské adenovirové vektory (Ad26 a AD5), AstraZeneca používá rekombinantní adenovirus pocházející z šimpanzů (ChAdOx). (Lancet)
    5. Americká společnost Pfizer vytvořila vakcínu, z níž určité procento lidí má nežádoucí účinky. - Stejně jako Sputnik. Přestože je obtížné přímo srovnávat bezpečnost jednotlivých vakcín kvůli různým použitím a designu studií (obzvlášť za nepřítomnosti dostatečných dat pro Sputnik), zdá se, že počtem a závažností patří Sputnik spíše mezi vakcíny s vyšším počtem (preprint bezpečnostního sledování ze San Marina).
    6. Odkaz na Instagram CNBC, že Američané (Pfizer) plánuje vydělat na své vakcíně asi 15 miliard dolarů - Pozn. jedná se o prodeje, nikoliv výdělek)
    7. Tvrzení ohledně ceny 10 $ za dávku Sputnik - Ceny jednotlivých vakcín se mohou lišit dle velikosti objednávek a také předběžných záloh. Jelikož se EU na vývoji některých vakcín podílela, dle vědeckého časopisu BMJ jsou ceny za jednotlivé vakcíny dle smluvních ujednání významně nižší: Pfizer 14,7 dolarů; Moderna 18 dolarů; Astra 2,15 dolarů a Johnson & Johnson 8,5 dolarů. Cena jedné dávky vakcíny Sputnik V bude velmi pravděpodobně tímto také ovlivněna, nicméně většina zdrojů (RadioLiberty, OutlookIndia.com) uvádí cenu okolo 10 dolarů.
    8. Odkaz na článek na webu Interfax.ru z 2. 2. 2021 s tvrzením, že odběrové smlouvy jsou v režimu non-stop – odkazovaný web zmiňuje smlouvu s Mexikem a v článku se zmiňuje, že k nouzovému schválení vakcíny by mělo dojít v řádu dnů a ministr zdravotnictví očekává 400 000 dávek v únoru, milion v březnu a 6 milionů v dubnu. K nouzovému schválení opravdu došlo ještě téhož dne. Z odhadovaných cca 7 milionů bylo ke konci dubna dle agentury Reuters do Mexika dopraveno pouhých milion dávek, což vedlo k pozdržení druhého podání vakcíny.
    9. Článek od Jevgenije Bloka na obetomnegovoryat.ru 3. 2. 2021 s dovětkem, že na ruskou vakcínu se nevyskytují vedlejší účinky jako u Pizeru za mnohem vyšší cenu – fakta již zmíněna dříve.

 

  1. Nejen první na světě, ale i nejlepší - v této sekci dále pokračují reklamní tvrzení ohledně:
    1. Bezpečnosti (rozebráno dříve)
    2. Vhodnosti pro skladování
    3. Dostupnosti (rozebráno dříve, včetně ceny a selhávajících dodávek na příkladu Mexika)
    4. Tvrzení doktorky Hildegund Erl z amerického Wistar Institutu ohledně prevence závažného průběhu nebo úmrtí – v souladu s daty v Lancet
    5. Tvrzení doktora Cecila Cherkinskeho z francouzského institutu Inserm – v souladu s Lancet

 

  1. Očekávané schválení v EU
    1. Tvrzení, že Sputnik V může být schválen pro použití v Evropské unii v březnu 2021 a že RDIF předložil potřebné dokumenty – dle zkušeností četných lékových regulačních agentur bývá dokumentace neúplná, otázkou je, co aktuálně bylo evropské lékové agentuře skutečně předloženo (hodnotící zprávy zatím nebyly zveřejněny). K 19. květnu zatím není znám očekávaný termín schválení.

 

 

 

  1. Originální text

Subject: Sputnik vyhrál na celé čáře

Date: 2021-04-18 22:06

Abstract:

Ruská vakcína Sputnik V je vyzdvihována pro svoji bezpečnost a účinnost a znamená vítězství Putina, ruské vědy a medicíny. Ostatní vakcíny jsou problémové a méně účinné. Američané chtějí Sputnik V pro sebe, tak zaplatí českým doktorům, aby říkali, že ruská vakcína je horší.

Source: pokec24.cz

Link: https://www.pokec24.cz/nezarazene/the-wall-street-journal-putin-vyhral-svetovy-zavod-s-vakcinami

Tags:

USA COVID-19 Rusko

Mentioned characters:

Sputnik V Vladimir Vladimirovič Putin Rusko Angela Merkelová AstraZeneca Pfizer USA lékaři

Body:

Sputnik vyhrál na celé čáře >

***Američané chtějí Sputnik V pro sebe,**tak zaplatí českým doktorům, aby říkali,** že ruská vakcína je horší *The Wall Street Journal. Putin vyhrál světový závod s vakcínami 3. 2. 2021 <https://www.pokec24.cz/nezarazene/the-wall-street-journal-putin-vyhral-svetovy-zavod-s-vakcinami/> Tak to bude zase cirkus v TV a novinách. ??

Ruská vakcína proti koronaviru „Sputnik V“ prokázala v nedávné studii** vysokou úroveň účinnosti a bezpečnosti, což z Moskvy dělá potenciálního** hráče na trhu vakcín za několik miliard dolarů.

Předběžná analýza rozsáhlé klinické studie zveřejněné v úterý v britském lékařském časopise The Lancet ukázala, že vakcína „Sputnik V“ je účinná z 91,6% při prevenci COVID-19 a poskytuje úplnou ochranu před závažnými případy. Očkování proběhlo bez závažných vedlejších účinků. Vakcína se také považuje za bezpečnou pro starší lidi, píše WSJ.

Publikace píše, že „uznání účinnosti „Sputniku V“ znamená vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina v celosvětovém závodě s vakcínami, poskytuje důvěru v schopnosti ruské vědy a medicíny a vyvrací část kritiky, které Moskva čelila kvůli zrychlenému vývoji vakcíny a nedostatku publikovaných údajů o testech.“…https://on.wsj.com/3tpt72v

Jeden z nejvlivnějších lékařských časopisů na světě – britsko-nizozemské vydání The Lancet v úterý zveřejnilo výsledky třetí fáze klinických studií s ruskou vakcínou „Sputnik V“. Na příkladu více než 20 tisíc dobrovolníků se ukázalo, že ruská vakcína je vyráběna ve vysoké kvalitě. Nezpůsobuje vážné vedlejší účinky a buduje silnou imunitu. Studie „Sputniku V“ ukázaly, že vakcína je účinná z 91,6%.

Výsledky již vyhodnotila evropská kancelář Světové zdravotnické organizace (WHO).

Ve středu francouzský prezident Emmanuel Macron připustil používání „Sputniku V“ ve své zemi.

Německá kancléřka Angela Merkelová již dříve v rozhovoru s Vladimírem Putinem oznámila, že je připravena na spolupráci, výrobu a používání ruské vakcíny na území Evropské unie.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že ruská vakcína proti koronaviru „Sputnik V“ vyvinutá institutem Gamaleja za účasti ruského ministerstva obrany vykázala „dobré výsledky“. Oznámila to v rozhovoru pro časopis ARD.

24 miliard $ je hodnota objednávek „Sputniku V“ …. Pfizer je daleko vzadu

Čas staví všechno na své místo. A každý dostane to, co si zaslouží.

Pamatujete si co se dělo když byla ruská vakcína „Sputnik V“ uvedena na trh?

Nadávali jí všichni, kdo mohli. Bylo na to přiděleno hodně peněz.

Finanční a komoditní trhy zároveň upadly do euforie z prohlášení západních farmaceutických společností o vytváření vlastních vakcín.

Teoreticky měla být první vakcína čínská, ale ve světě se o ní vědělo jen málo. A jakmile dosáhla „rozšířeného použití“, vyvstalo mnoho otázek ohledně její účinnosti.

Zároveň ani práce dvou světových farmaceutických gigantů nakonec není stoprocentní.

Anglo-švédská AstraZeneca dokázala vytvořit vakcínu s vyšší účinností až poté, co jim byla přenesena jedna ze složek ruského „Sputniku V“.

Americká společnost Pfizer vytvořila vakcínu, z níž určité procento lidí má nežádoucí účinky. Američané zároveň plánují vydělat na své vakcíně asi 15 miliard dolarů Ze zhruba 60 miliard dolarů z celkových příjmů společnosti plánovaných na rok 2021.

Není to vůbec špatné. Ale jsou daleko za ruskou vakcínou. A v zásadě ani nedrží krok.

Podle nejnovějších údajů poskytnutých  americkými novinami The Wall Street Journal dosáhla celková „kniha objednávek“ ruské vakcíny již 2,4 miliardy dávek. Proti původní objednávce na konci roku 2020 v množství 1 miliardy dávek. Při ceně 10 $ za dávku je to téměř 24 miliard $. Už teď.

Vezmeme-li v úvahu skutečnost, že smlouvy na ruskou vakcínu jsou ve skutečnosti uzavírány v režimu „non-stop“, můžeme s jistotou říci, že to není strop

Žádný ze světových farmaceutických gigantů, ani v nejúžasnějších fantaziích, nemyslí na přiblížení se ruským číslům.

Konkurenční výhoda ruské vakcíny není jen v ceně, ale také ve skutečnosti, že na ní neexistují žádné vedlejší účinky podobné těm, které se vyskytují u Pfizeru za mnohem vyšší cenu.https://bit.ly/2YDYBE4

Nejen první na světě, ale i nejlepší!

Údaje zveřejněné časopisem The Lancet ukazují, že „Sputnik V“ je nejen první registrovanou vakcínou na světě, ale také jednou z nejlepších. Podle údajů shromážděných a vyhodnocených nezávislými odborníky a publikovaných v The Lancet, plně chrání před těžkými případy koronaviru.

Pouze tři vakcíny na světě, včetně „Sputniku V“, mají účinnost přes 90%, přičemž „Sputnik V“ překonává ostatní vakcíny v této kategorii, pokud jde o bezpečnost a ověřenost platformy, snadnou přepravu díky teplotnímu režimu +2 +8 stupňů a dostupnější cenou…

Podle zjištění Nezávislého výboru pro monitorování údajů neexistují žádné nežádoucí účinky spojené s očkováním.

 

Neexistují žádné silné alergické reakce, anafylaktický šok.

„Sputnik V“ je jednou z pouhých tří vakcín na světě s více než 90% účinností. Mezi těmito vakcínami tento lék vyniká řadou klíčových výhod:

► vakcína je vytvořena na bezpečné platformě lidských adenovirových vektorů, která se po desetiletí prokazuje jako bezpečná;

► jednoduchost logistiky po celém světě: skladovací teplota +2 … + 8 stupňů Celsia;

► „Sputnik V“ je jednou z nejdostupnějších vakcín na světě a stojí méně než 10 $ za injekci.

„Sputnik V“ je registrován v 16 zemích: Rusko, Bělorusko, Srbsko, Argentina, Bolívie, Alžírsko, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistán, Maďarsko, Spojené arabské emiráty, Írán, Guinejská republika, Tunisko a Arménie.

Hovoří se také o bezprostřední registraci „Sputniku V“ v Indii.

„Sputnik V“ je vakcína pro celé lidstvo.

Hildegund Ertl, MD, profesorka, Centrum pro vakcíny a imunoterapii, Wistar Institute, USA, uvedla:

„Vakcína je stoprocentně účinná v prevenci závažných nemocí nebo úmrtí, a to je nejdůležitější parametr – všichni se dokážeme vyrovnat s mírným výtokem z nosu, hlavní je nebýt v nemocnici a nemít vážné komplikace. Již po první injekci této dvousložkové vakcíny byla míra ochrany 87,6%.

„Sputnik V“ je tedy účinnější než vakcíny od společností AstraZeneca nebo Johnson & Johnson.

Cecil Cherkinski, MD, ředitel výzkumu, Národní institut pro zdraví a lékařský výzkum (Inserm), Francie, uvedl:

„Průběžné výsledky klinických studií fáze 3 vakcíny COVID-19 založené na lidských adenovirech „Sputnik V“ jsou působivé. Tato vakcína se ukázala jako velmi účinná a vysoce imunogenní pro různé věkové skupiny“.

Vakcína „Sputnik V“ může být v EU schválena v březnu.

Ruská vakcína proti koronaviru „Sputnik V“ může být schválena pro použití v Evropské unii v březnu, RDIF předložil potřebné dokumenty. Oznámil to šéf fondu Kirill Dmitriev ve vysílání televizního kanálu «Россия 1».

https://bit.ly/2YU2FAp

 

 

 


Relevantní e-maily
9019 Koukni - Sputnik 2021-03-14 22:39:30
9075 Vakcina SPUTNIK . Putin vyhrál světový, závod s vakcínami !!! 2021-03-16 21:58:22
9969 Sputnik vyhrál na celé čáře 2021-04-18 22:06:23
10080 Sputnik vyhrál na celé čáře 2021-05-12 20:55:19