bg-3-1
Eldariel je veřejnou verzí databáze dezinformačních řetězových e-mailů, které kolují českým kyberprostorem. Umožňuje anonymní přístup široké veřejnosti. Z důvodu informační toxicity je obsah e-mailů strojově zkrácen, aby tato databáze nemohla sloužit k jejich dalšímu šíření. Pro novináře, výzkumníky z akademické sféry apod. je určena plná verze databáze obsahující plnou, nekrácenou verzi obsahu. O přístup lze požádat na adrese cesti.elfove(at)gmail.com, součástí žádosti musí být její zdůvodnění. Čeští elfové si vyhrazují právo před schválením přístupu ověřit identitu žadatele. Případné zájemce upozorňujeme, že databázi na základě požadavků bezpečnostních složek státu neposkytujeme třetím stranám formou kopií, neumožňujeme její automatizované dálkové zpracování a netolerujeme pokusy o její automatické stahování a kopírování.

Ukázat Factcheck

O tom CT neinformuje, ale je dobré se to dozvědět

Aktualizováno: 2021-05-10 17:42
Publikováno: 2021-05-10 17:42

Factchecking - ID 7890

 

Hejt na Piráty: Jediní z našich euro poslanců hlasovali Piráti pro legalizaci masového pašování migrantů do Evropy a přijetí povinných migračních kvót. U nás by chtěli pohřbívat seniory do společných hrobů. Na jednoho migranta v Německu pracuje 12 Němců.

 

TVRZENÍ Č 1:

POUZA O DVA HLASY NEBYLA  DNE 21.10. 2019 V EVROPSKÉM PARLAMENTU  SCHVÁLENA PRO EVROPU NOVÁ A JIŽ DEFINITIVNĚ SEBEZNIČUJÍCÍ, ZELENÁ, LIBERÁLNÍ A LEVICOVÁ REZOLUCE, která měla  umožnit otevření evropských přístavů lodím neziskovek, evakuovat všechny Migranty z Libye…

 

FAKTA:

Mluví se zde o návrhu B9-0154/2019, Usnesení Evropského parlamentu o pátracích a záchranných akcích ve Středozemním moři.“ Nešlo ovšem o rezoluci, zákon, ani jakékoliv nařízení, ale pouze o výzvu Evropského parlamentu k dodržování námořních zákonů, zejména co se týče ochrany osob, v EU aktuálně platných. Usnesení, i pokud by bylo schváleno, neměnilo nic na stávajícím uspořádání ani stavu. Navíc většinu toho, co text tvrdí (např. zrušení pohraniční stráže) text vůbec neobsahuje. Znění usnesení je navíc k dispozici v češtině na webu EU.

 

ZÁVĚR Č 1:

Tvrzení je lživé hned na několika úrovních. Především nešlo o jakýkoliv návrh zákona, ale pouze výzvu k dodržování stávajících zákonů, navíc větší část vyjmenovaného vůbec neobsahovala.

 

TVRZENÍ Č 2:

Piráti jen CHVÁLÍ PŘÍNOS MIGRACE, podporují LGBT zvrácenosti, ekologické šílenství a přitom by                    nejraději ZABAVOVALI MAJETEK A OMEZOVALI SVOBODU SLOVA A DEMOKRACII.

 

FAKTA:

Větší část textu zprávy, včetně této, pochází z falešné, dnes už zrušené stránky „Pirátská pravda“, která byla neznámou osobou či osobami založena na Facebooku. Její obsah masivně sdíleli zejména členové SPD. Pirátská strana se od ní, i od tvrzení, která se zde objevovala, opakovaně distancovala a rovněž byla v češtině několikrát analyzována.

 

ZÁVĚR Č 2:

Tato tvrzení jsou lživá, vesměs pocházející z falešné stránky Pirátské strany na Facebooku, která byla smazána. Pirátská strana je opakovaně popírá mimo jiné i na svém webu.

TVRZENÍ Č 3:

Jejich bývalá místopředsedkyně Ingrid Romancová popsala praktiky uvnitř této strany a nazvala              je psychopatickým gangem.

 

FAKTA:

Ingrid Romancová je kontroverzní osobnost, proslulá kupříkladu svým sporem s Martinem Konvičkou. Pirátskou stranu, kde opravdu byla krátce zvolena místopředsedkyní, opustila v důsledku sporů s jinými členy, které se posléze staly předmětem pochybných článků, převážně na dezinformačních webech jako Sputnik nebo Parlamentní listy. Tvrzení o psychopatickém gangu, jakož i některá další, se mělo objevit na Facebook stránce Ingrid Romancové, tam však již není k nalezení, neboť ona sama ji opakovaně deaktivovala a upravovala.

 

ZÁVĚR Č 3:

Tvrzení je nedokazatelné. Ingrid Romancová opravdu byla krátkou dobu místopředsedkyní Pirátů, ale její odchod ze strany provázela série osobních konfliktů, kde převážně stálo tvrzení proti tvrzení. Výrok o psychopatickém gangu nejspíše někde skutečně padl, ale dnes už není možné zjistit, v jakém kontextu, ani o co přesně se jednalo. V každém případě šlo mnohem spíše o osobní než politický spor.

 

 

ODKAZY A ZDROJE

Text „Usnesení Evropského parlamentu o pátracích a záchranných akcích ve Středozemním moři“ v češtině: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2019-0154_CS.html

Rozbor stránky Pirátská pravda na serveru Manipulátoři: https://manipulatori.cz/hoax-falesna-stranka-piratska-pravda-sdili-ji-spd/

Vyjádření Pirátské strany k většině zmiňovaných výroků: https://www.pirati.cz/hoax/

 

 


Relevantní e-maily
7890 O tom CT neinformuje, ale je dobré se to dozvědět 2020-12-09 22:31:48