bg-3-1
Eldariel je veřejnou verzí databáze dezinformačních řetězových e-mailů, které kolují českým kyberprostorem. Umožňuje anonymní přístup široké veřejnosti. Z důvodu informační toxicity je obsah e-mailů strojově zkrácen, aby tato databáze nemohla sloužit k jejich dalšímu šíření. Pro novináře, výzkumníky z akademické sféry apod. je určena plná verze databáze obsahující plnou, nekrácenou verzi obsahu. O přístup lze požádat na adrese cesti.elfove(at)gmail.com, součástí žádosti musí být její zdůvodnění. Čeští elfové si vyhrazují právo před schválením přístupu ověřit identitu žadatele. Případné zájemce upozorňujeme, že databázi na základě požadavků bezpečnostních složek státu neposkytujeme třetím stranám formou kopií, neumožňujeme její automatizované dálkové zpracování a netolerujeme pokusy o její automatické stahování a kopírování.

Ukázat Factcheck

srážka dvou elektroaut .......TO PŘIBUDE LIDSKÝCH ŽIVOTŮ .......A NIC NEZBYLO .......

Aktualizováno: 2023-10-29 20:28
Publikováno: 2023-10-29 20:28

Tento mail obsahuje soubor s názvem WhatsApp Video 2023-06-28 at__ 08.51.21.mp4. Komentář mailu tvrdí, že jde o srážku dvou elektroaut. Samotné video, tedy jeho mutace, jsou na netu virální, protože jde o epické mnohonásobné exploze na dálnici. V popisech videí je ale často nepravdivě uvedeno, že jde o explozi auta na elektrický pohon. Toto video, umístěné na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=FsS3HxrXhsQ

je na rozdíl od souboru přiloženého k mailu mnohem delší, a obsahuje začátek havárie. Je na něm vidět tlakové lahve s plynem, které se sypou z vozidla na vozovku a postupně vybuchují. Správně je zde uvedeno, že jde o explozi plynových lahví. Z komentáře tohoto videa je patrné, že je z roku 2017 a bylo zde použito jako upoutávka na bezpečnostní kurs přepravy LPG:

19. 11. 2017
As part of the Safety Pass Alliance Course here in London (UKPIA S.P.A Course) we discuss LPG safety requirements on the Petrol Forecourt Course.  To look at the course in more detail please go to www.simpleducks.com

Z tohoto videa je také patrné, že se událost stala v Rusku - mluví se v něm rusky, na tabulích jsou nápisy v azbuce. Na jiném videu z téže události, a natočené zřejmě z téže kamery (videa jinak mohou být složena z různých souborů) je zřetelný nápis v azbuce Ivanovskoe:

https://www.youtube.com/watch?v=v43nWJ2aoNE

Ořezané video přiložené k mailu ale obsahuje až počátky explozí kolem auta, kdy už natáčející stál ve značné vzdálenosti, a může tedy být vydáváno za exploze baterií elektropohonu. Prvky kolem dálnice ale všechny videa jednoznačně identifikují jako pocházející z téže události, i když jejich různé části jsou točené z různých pozic, jak natáčející ustupoval do bezpečí.


Relevantní e-maily