bg-3-1
Eldariel je veřejnou verzí databáze dezinformačních řetězových e-mailů, které kolují českým kyberprostorem. Umožňuje anonymní přístup široké veřejnosti. Z důvodu informační toxicity je obsah e-mailů strojově zkrácen, aby tato databáze nemohla sloužit k jejich dalšímu šíření. Pro novináře, výzkumníky z akademické sféry apod. je určena plná verze databáze obsahující plnou, nekrácenou verzi obsahu. O přístup lze požádat na adrese cesti.elfove(at)gmail.com, součástí žádosti musí být její zdůvodnění. Čeští elfové si vyhrazují právo před schválením přístupu ověřit identitu žadatele. Případné zájemce upozorňujeme, že databázi na základě požadavků bezpečnostních složek státu neposkytujeme třetím stranám formou kopií, neumožňujeme její automatizované dálkové zpracování a netolerujeme pokusy o její automatické stahování a kopírování.

Ukázat Factcheck

Holandští farmáři protestují proti vládě

Aktualizováno: 2023-06-28 16:03
Publikováno: 2023-06-28 16:03

Holandští farmáři protestují proti vládě

Video přiložené k mailu má podle autora mailu zobrazovat protesty holandských farmářů proti zelené politice vlády. Ve skutečnosti bylo video natočeno v roce 2015, a zachycuje sice protesty farmářů, ale v Bruselu. Podle článku na newschecker.in navíc farmáři neprotestovali proti zelené politice, ale požadovali od EU zásah proti klesajícím cenám jejich produktů.

Podle newschecker.in se toto video stalo virálním, spolu s tvrzením, že holandští farmáři na policisty rozmetali hnůj. Ve skutečnosti tito farmáři na policisty metali slámu, což je na videu zřetelně vidět. Modrý banner na pozadí posloužil factcheckerům k zjištění kdy a kde bylo video natočeno.

Celý článek najdete zde:

https://newschecker.in/fact-check/dutch-farmers-spraying-government-buildings-false


Relevantní e-maily
24202 Holandští farmáři protestují proti vládě 2023-05-07 09:19:41